God vinden in alle dingen: hoe doe je dat? (6/7)
Minicursus ignatiaanse spiritualiteit in zeven deeltjes (6/7)

De Geestelijke Oefeningen leren om langdurig het leven van Jezus te contempleren en gevoelig te worden voor de unieke wijze waarop Hij een mens uitnodigt tot zijn navolging. Maar ook om te doen aan levensgebed: bidden met de eigen levenservaring. Ook en vooral in de banaliteit van het gewone leven wordt het hart van de mens geraakt. Hoe profaan de omstandigheden ook mogen zijn, diepe vreugde in het hart verwijst altijd naar een grotere nabijheid van God. 

God is niet alleen te vinden op zondagmorgen in de eucharistieviering. Hij kan worden gevonden en gediend in alle dingen. De regelmatige terugblik op het gewone leven maakt opmerkzaam voor de vreugde, die vaak subtiel en bijna onopgemerkt de dag kruidt en die teken is van Gods aanwezigheid. De eerste jezuïeten omschreven dit als contemplatief in de actie:  je bewustzijn zo aanscherpen dat je Gods aanwezigheid kunt onderscheiden in het gewone dagelijkse leven. 

Die contemplatieve houding helpt om bewuster, want meer godverbonden, te leven. Het spoort ook aan om je in je dagelijkse keuzes te laten inspireren door datgene waarvan je eigen ervaring je heeft aangetoond dat het je dichter bij God brengt.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Carla zei…
Dat klopt, en me niet laten afleiden door de banaliteit van het leven dat door de geschiedenis heen heeft plaats gevonden..God's wegen zijn ondoorgrondelijk en de mens is een van de schakels dat vreugde voort kan brengen.
Unknown zei…
Als je er op gaat letten, merk je hoe God je leidt in alle kleine dingen, hoe onbenullig het soms ook lijkt. Er zijn elke dag weer zoveel momenten waar je dankbaar voor kunt zijn, en die je blij maken. Ook de tegenvallers blijken achteraf vaak zegeningen te zijn, er is dan iets beters voor in de plaats gekomen.
Het is een kwestie van bewustwording, leven in aandacht.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Dat laatste spreekt me zeker aan: uitgaan van wat je hebt ondervonden.
Daar lering uit trekken krijg ik wel de neiging doof te zijn voor mensen die alles overschreeuwen om hun gelijk te krijgen.
Anoniem zei…
Vreemd, ik was laat dus geen gebed of hoe je het noemt.
Ik kreeg ineens een apart gevoel, warm met het verlangen terug te gaan.ik heb het gedaan en dat was fijn.
Ik begrijp het nog niet...

Meest gelezen

Hoe paus Franciscus zwakke plekken blootlegt bij katholieken én protestanten

Een geslaagd leven en humor

Allereerste verklaring waarom je je niet lekker voelt - Help, het gaat niet goed met mij (6/11)

Hoe kan je weten of je houdt van God? - De ervaring van Pedro Arrupe sj