God vinden in alle dingen: hoe doe je dat? (6/7)
Minicursus ignatiaanse spiritualiteit in zeven deeltjes (6/7)

De Geestelijke Oefeningen leren om langdurig het leven van Jezus te contempleren en gevoelig te worden voor de unieke wijze waarop Hij een mens uitnodigt tot zijn navolging. Maar ook om te doen aan levensgebed: bidden met de eigen levenservaring. Ook en vooral in de banaliteit van het gewone leven wordt het hart van de mens geraakt. Hoe profaan de omstandigheden ook mogen zijn, diepe vreugde in het hart verwijst altijd naar een grotere nabijheid van God. 

God is niet alleen te vinden op zondagmorgen in de eucharistieviering. Hij kan worden gevonden en gediend in alle dingen. De regelmatige terugblik op het gewone leven maakt opmerkzaam voor de vreugde, die vaak subtiel en bijna onopgemerkt de dag kruidt en die teken is van Gods aanwezigheid. De eerste jezuïeten omschreven dit als contemplatief in de actie:  je bewustzijn zo aanscherpen dat je Gods aanwezigheid kunt onderscheiden in het gewone dagelijkse leven. 

Die contemplatieve houding helpt om bewuster, want meer godverbonden, te leven. Het spoort ook aan om je in je dagelijkse keuzes te laten inspireren door datgene waarvan je eigen ervaring je heeft aangetoond dat het je dichter bij God brengt.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Jean Louis zei…
Ja, God VINDEN in contemplatie dat lukt wel nog.... ik heb het zelf reeds ervaren. God VINDEN in het dagelijkse doen, op het werk, op reis, in de familie, zelfs bij problemen,.... moet ook zeker lukken.

Moeilijker wordt het om God te vinden in uiterste omstandigheden zoals rampen, bij vluchtelingen die dagelijks omkomen en zeker al bij totaal onzinnige oorlogen! "Zeggen" dat Hij daar ook aanwezig is, is iets gemakkelijker dan Hem daar ervaren en Hem daar VINDEN.
Hoe kan je Hem daar vinden in dit ultieme lijden van veel mensen?
Ik heb reeds veel gezocht, maar VINDEN in die uitersten is meestal niet gemakkelijk....

Help mij even als jij het weet.....

Meest gelezen

Tips voor een ignatiaanse zomersabbat

Over een bloem die niet geplaagd wordt door valse bescheidenheid - Wijsheid van Theresia van Lisieux

Hoe onderscheidend omgaan met je gevoelens? - Onderscheiding voor beginners (2/3)

Hoe gaan de "geesten" te werk? - Onderscheiding voor beginners (3/3)

Wat is heilig voor jou? - Video

Licht zonder gedruis - Theresia van Lisieux over hoe Jezus haar onderricht - Citaat

Onderscheiding van de geesten voor beginners: over welke "geesten" heeft men het? - Joe Tetlow sj(1/3)

Hoe paus Franciscus zwakke plekken blootlegt bij katholieken én protestanten

Wat je pas snapt eenmaal de vijftig voorbij ... - Wijsheid van Anthony de Mello sj