God vinden in alle dingen: hoe doe je dat? (6/7)
Minicursus ignatiaanse spiritualiteit in zeven deeltjes (6/7)

De Geestelijke Oefeningen leren om langdurig het leven van Jezus te contempleren en gevoelig te worden voor de unieke wijze waarop Hij een mens uitnodigt tot zijn navolging. Maar ook om te doen aan levensgebed: bidden met de eigen levenservaring. Ook en vooral in de banaliteit van het gewone leven wordt het hart van de mens geraakt. Hoe profaan de omstandigheden ook mogen zijn, diepe vreugde in het hart verwijst altijd naar een grotere nabijheid van God. 

God is niet alleen te vinden op zondagmorgen in de eucharistieviering. Hij kan worden gevonden en gediend in alle dingen. De regelmatige terugblik op het gewone leven maakt opmerkzaam voor de vreugde, die vaak subtiel en bijna onopgemerkt de dag kruidt en die teken is van Gods aanwezigheid. De eerste jezuïeten omschreven dit als contemplatief in de actie:  je bewustzijn zo aanscherpen dat je Gods aanwezigheid kunt onderscheiden in het gewone dagelijkse leven. 

Die contemplatieve houding helpt om bewuster, want meer godverbonden, te leven. Het spoort ook aan om je in je dagelijkse keuzes te laten inspireren door datgene waarvan je eigen ervaring je heeft aangetoond dat het je dichter bij God brengt.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Jean Louis zei…
Ja, God VINDEN in contemplatie dat lukt wel nog.... ik heb het zelf reeds ervaren. God VINDEN in het dagelijkse doen, op het werk, op reis, in de familie, zelfs bij problemen,.... moet ook zeker lukken.

Moeilijker wordt het om God te vinden in uiterste omstandigheden zoals rampen, bij vluchtelingen die dagelijks omkomen en zeker al bij totaal onzinnige oorlogen! "Zeggen" dat Hij daar ook aanwezig is, is iets gemakkelijker dan Hem daar ervaren en Hem daar VINDEN.
Hoe kan je Hem daar vinden in dit ultieme lijden van veel mensen?
Ik heb reeds veel gezocht, maar VINDEN in die uitersten is meestal niet gemakkelijk....

Help mij even als jij het weet.....

Meest gelezen

Waarom jongeren wel graag eens een "echte" mis meemaken

De echte oorzaak van het lijden

Hoe de bijna-dood-ervaring inzicht kan verschaffen in wat vergeving is - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Wat een brabbelende peuter je kan leren over geloven in Jezus

Moet je als christen zélf al de miserie van de wereld dragen? Homilie Nikolaas Sintobin sj

Over een monnik die het verkeerd begrepen had