Een spiritualiteit van het onbekende (2/7)
Minicursus ignatiaanse spiritualiteit in zeven deeltjes (2/7)

Tussen het begin van de bekeringsdynamiek van Ignatius en de stichting van de Sociëteit van Jezus ligt twintig jaar. Tussen zijn 30 en zijn 50 – en ook daarna, tot aan zijn dood – is Ignatius een zoekende pelgrim gebleven, die duurzaam bereid was te leven in onzekerheid. Zijn vertrouwen in Gods voorzienende liefde was zo groot dat hij het menselijke verlangen naar zekerheid los kon laten en dankbaar aanvaardde dat Gods droom voor hem en zijn gezellen zich maar stapje voor stapje ontplooide. Onderscheidend in het leven staan vraagt een voortdurende bereidheid tot luisteren naar de tekenen van de tijd, veeleer dan te vlot toe te geven aan de angst die influistert alles van te voren vast te leggen. Onderscheidend in het leven staan betekent dat je niet van te voren weet waar je gaat uitkomen. In de beste christelijke traditie ontdekt Ignatius dat echte vrijheid bestaat in het je steeds meer toevertrouwen aan Gods plan voor jou, en steeds minder verloren te lopen op zijwegen die, aantrekkelijk als ze mogen lijken, uiteindelijk verwijderen van het doel.

Een naaste medewerker van Ignatius, Jeroen Nadal sj, getuigt aldus over die onderscheidende levenshouding van zijn leermeester: Ignatius volgde de Geest, zonder Hem voorbij te steken: zo werd hij zachtjes geleid naar het onbekende; en langzaamaan opende zich voor hem de weg, die hij wijselijk onwetend ging, zijn hart eenvoudig gericht op Christus.”

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Carla zei…
Eenvoud opent het hart, het siert de mens. De natuur is rijk gevuld.
Hoet Ingrid zei…
Soms komt een medisch vonnis keihard aan.
De medische,klinische realiteit van een ziekte legt alles vast in fases en realiteiten.
Je hieraan onderwerpen betekent blind zijn voor wat zich buiten die medische fataliteit aandient.
Je kan er ook voor kiezen de medische realiteit, in zoverre ze u in een wanhopig perspectief doet belanden,te vervangen door een eigen aandachtig observeren van wat zich iedere dag aandient.
Dat is een vertrouwen in wat zich buiten de medische realiteit kan aandienen.
Een vertrouwen in Gods eigen wegen,niet door mensenwetten bepaald.
Vertrouwen dat hoe dan ook,hoop altijd aanwezig is en deze totaal niet afhankelijk is van genezen.
Hoop die zich aandient in het aandachtig,onbevooroordeeld observeren van de realiteit van dag tot dag...
Ingrid Hoet.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Het onbekende accepteren is ontzettend moeilijk. Niet weten waar je je niet tegen moet verzetten al komt het je onprettig voor.
Cilia zei…
“Ignatius volgde de Geest, zonder Hem voorbij te steken: zo werd hij zachtjes geleid naar het onbekende; en langzaamaan opende zich voor hem de weg, die hij wijselijk onwetend ging, zijn hart eenvoudig gericht op Christus.”
Deze zin wekt in mij zo'n groot verlangen, en bid ik: 'Heer, leer mij te onderscheiden op uw wegen, de paden te zien die Gij wijst, onderricht mij, leid mij in uw waarheid 'Ps,25, 4 - 5a.
nog anderzijds: 'leer mij de weg van het 'niet weten' Joh. v. h. Kruis.

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Ignatiaans bidden met psalmen: hoe en waarom - Podcast met Nikolaas Sintobin sj

Knip hem door, nu het nog kan ...

Waarom het gebed vaak "niet lukt"

Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk? - Piet van Breemen sj

Als de Sint-Pietersbasiliek doet denken aan de synagoge van Nazareth - Homilie Nikolaas Sintobin sj