God vinden in je eigen ervaring (minicursus ignatiaanse spiritualiteit: 1/7)


Minicursus ignatiaanse spiritualiteit in zeven deeltjes (1/7)

Het aanbod van Ignatius is eigenlijk een voortdurende zoektocht. Hij biedt geen leer aan, geen geheel van voorschriften en regels die je een duidelijk antwoord bieden op de vragen waarmee het leven je confronteert. Voor de ruimere ignatiaanse spiritualiteit geldt hetzelfde als voor de Geestelijke Oefeningen van Ignatius, die aan de grondslag liggen van deze evangelische levensdynamiek: het is een uitnodiging om aan de slag te gaan met de eigen ervaring; om God te vinden in de banaliteit van  het gewone, dagelijkse leven. Dit alles gebruikmakend van de onderscheiding van de geesten: een biddende terugblik op de sporen die Gods aan- of afwezigheid achterlaat in de diepere affectieve lagen van de mens.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Carla zei…
Onze dagelijkse bezigheid is het doen. Dit gebeurd als kind, als puber, als jong volwassene en tijdens mijn gevorderde leeftijd. Ik kende God bij naam, de innerlijke diamant sprak me eveneens aan. Toen ik las over de liefde ontdekte ik dat ik mezelf niet kende en verlangde naar de liefde om mezelf te kunnen zijn in woord en daad. Ik hoef niet beter te zijn. Uit mezelf halen wat in mij zit was mijn doel. Dit gaf me iets in relatie met de ander. Dat wil niet zeggen dat alles vlekkeloos verliep. Zelfinzicht, genade, dankbaarheid en aanvaarden. De geheimen van het leven. God kan het weten omdat deze mij kent, De heilige geest ontfermt zich over mij en dat stelt me gerust of maakt me blij. Het geeft me kracht tijdens mijn dagelijkse doen. De liefde, het zien van alle dingen. Dit laat mij zijn.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Het houd je bij de tijd. Hoogdrave nde preken of gebeden doen niets met me.W praktische richtlijnen om te bidden en te leven.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Het houd je bij de tijd. Hoogdrave nde preken of gebeden doen niets met me.Wel praktische richtlijnen om te bidden en te leven.
Anoniem zei…
Mooie reacties van Carla en Elizabeth !

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Ignatiaans bidden met psalmen: hoe en waarom - Podcast met Nikolaas Sintobin sj

Knip hem door, nu het nog kan ...

Waarom het gebed vaak "niet lukt"

Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk? - Piet van Breemen sj

Als de Sint-Pietersbasiliek doet denken aan de synagoge van Nazareth - Homilie Nikolaas Sintobin sj