Waarom neemt een 13-jarige jongen deel aan een christelijke jeugdkamp?Een van mijn neefjes neemt deze dagen deel aan een christelijk geïnspireerd kamp, "Ontmoetingsdagen" (OD) genaamd. Meer dan 25 jaar geleden nam ik er ook aan deel, als begeleider. Ik vond het heerlijk.

De moeder van het aankomend pubertje vertelde me dat telkens haar zoon terugkomt van de OD, hij zo goed als depressief is: het vooruitzicht om een volledig jaar te moeten wachten op de volgende OD is heel zwaar om dragen ...

Desgevraagd vertelde de jongen, een fervente voetballer, dat er drie dingen waren die hem zo aantrokken in dat kamp:


  1. De mensen zijn er zo ongelofelijk vriendelijk voor mekaar
  2. Geen enkel kind wordt uitgesloten of gepest
  3. De absolute max: de dag begint en eindigt met een half uur stilte

Reacties

Anoniem zei…
Een van mijn zonen volgde ook op die leeftijd weekends met andere jongeren in een abdij met jonge paters en/of novicen. Hij dacht (en denkt) veel na en is nu getuige van Jehova (tot onze spijt, want alle gezellige familiefeesten zijn volgens hem een schande voor God: Kerstmis, Pasen, verjaardagen ... ).
Ik vraag me soms af of het door deze kampen komt? Ik heb nog drie zonen, maar die zeggen zelf 'zoekend' te zijn of 'ietsist', ondanks hun katholieke opvoeding.
Anoniem zei…
Als OD-ganger kan ik u gerust stellen, dit komt zeker niet door de Ontmoetingsdagen. Het is een christelijk kamp en er wordt inderdaad over God en geloof gepraat, maar men verplicht je tot niks. Je bent vrij in het denken over je geloof, er wordt je niks opgedrongen. Je kan je gedachten of bedenkingen delen zonder dat je scheef bekeken wordt en dat is een van de fantastische dingen aan OD. Na OD voel je je anders, na een paar momenten van stilte en diep nadenken is dat deels normaal, maar ik denk dat dit meer op een positieve manier zal zijn. Dus ik begrijp niet hoe dit kamp iemand op die manier zou kunnen beïnvloeden/veranderen.

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Kan je leren vergeven?

Waarom creëren altijd iets nieuws heeft - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (2/8)

Waarom je niet zomaar kan beslissen creatief te zijn - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (3/8)

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj