Heeft het lijden zin? - Antwoord van Nikolaas Sintobin sj

Heeft het lijden zin?

Christenen geloven dat er op zich niets goed is aan het lijden. God heeft het niet gewild. Lijden heeft geen zin. Daarom is het niet goed het bewust op te zoeken. Het lijden moet bestreden worden.

 Geen mens ontsnapt aan het lijden, ook Jezus niet. In zijn leven is er veel lijden geweest. Christenen laten zich door zijn voorbeeld inspireren om het lijden in hun leven zo goed mogelijk te doorstaan. Wat kun je daar concreet uit leren?

 Jezus legt zich niet neer bij het lijden. Hij verkoopt er ook geen dure theorieën over. Hij bestrijdt het, met woord en daad. Jezus geeft brood aan hongerigen en verdedigt wie met de dood wordt bedreigd. Als Hij machteloos staat tegenover het lijden van vrienden die rouwen om een dode, probeert hij dat lijden te delen. Medelijden verlicht de pijn.

 De meeste heftige lijdenservaring van Jezus is zijn dood aan het kruis. Hij heeft die marteldood niet gewild. Jezus had dat extreme lijden kunnen ontvluchten. Dat heeft Hij bewust niet gedaan. Door deze keuze heeft Jezus het lijden niet gerechtvaardigd. Zijn kruisdood is wel de plaats waar Jezus definitief en volledig liet zien dat liefde sterker is dan alles, zelfs sterker dan de dood.

 Op hun beurt worden christenen uitgenodigd om hun kruis op te nemen. Om, zoals Jezus, enkel maar en steeds weer lief te hebben, ook als het pijn doet. Sommige christenen gaan heel ver in het navolgen van dit voorbeeld van Jezus. Zij aanvaarden het risico om beroofd te worden van hun leven omwille van hun geloof in Gods liefde. Zij worden martelaar genoemd.

Nikolaas Sintobin sj


Reacties

Robert Roth zei…
Ik vind het mooi wat je schrijft! Heeft juist het lijden van Jezus niet de zin van verzoening van de wereld met God?
Hartelijke groet, Robert Roth

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen