Vijf stappen om negativiteit te transformeren door gebed: verbondenheid (1/5)

 


Ignatius van Loyola, die aanvankelijk het leven leidde van een ijdele soldaat en hoveling, was in staat zijn oppervlakkig bestaan te veranderen door aandacht te besteden aan zijn innerlijk leven van gedachten, verlangens en gevoelens. Ignatius geeft handige tips die helpen onze menselijkheid te begrijpen en hier voordeel uit te halen voor ons gebed. Hij laat zien hoe dagdromen, verlangens en reflecties kunnen worden aangewend om je leven te veranderen en negativiteit te overwinnen. God probeert ons altijd te bereiken. Het is goed hiervoor open te staan. Ignatius schetst een proces om jezelf naar God te richten, gebaseerd op zijn ervaring van hoe hij struikelde over Gods leiding terwijl hij dagdroomde.

De Ierse jezuïet Brendan McManus sj stelt een traject voor in vijf stappen om negativiteit te transformeren door gebed.

1. De eerste stap is bevestigen dat we in de aanwezigheid van God zijn. Dit betekent dat we van ons diepste verlangen een gebed maken: ons verbinden met de liefdevolle God die ons in ons leven houdt. We hebben natuurlijk allerlei oppervlakkige verlangens – naar comfort, veiligheid, rijkdom of roem – maar deze zijn uiteindelijk onbevredigend en bedrieglijk. Onze diepste verlangens daarentegen zijn die dingen die echt bevredigen: anderen helpen, onze wereld veranderen, een instrument zijn van Gods liefde, of leven vrij van verslavingen en onbeduidende sympathieën of antipathieën. Het verbazingwekkende aan het beginnen van gebed door Gods aanwezigheid te erkennen, is dat, zelfs als we het niet voelen, het ons diepste verlangen naar God aanboort en ons oriënteert op wat ons echt zal bevredigen. Er gebeurt iets diepgaands als ik mijn vaak zwakke en kwetsbare verlangen op één lijn breng met het grote en constante verlangen dat God voor mij heeft.

Het gebed moet vooral oprecht zijn en een verlangen verwoorden. Bijvoorbeeld:

Lieve God, ik weet niet eens of U bestaat. Mijn leven lijkt soms zo chaotisch dat ik niet zeker weet wat waar is. Help me een weg, een doel, een richting voor mijn leven te vinden, zodat ik gelukkig en vrij kan leven.

Brendan McManus sj

Reacties

René zei…
Woorden alsof zij uit mijn eigen hart komen

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj