Vijf regels om het niet eens te zijn met de paus - en toch een goede katholiek te zijn

 


De Amerikaanse medebroeder Thomas Reese sj publiceerde onlangs een artikel over hoe je op een zinvolle wijze kritiek kan formuleren over een paus. Die regels gelden niet enkel voor een paus. Reese laat zich inspireren door wat Ignatius van Loyola schrijft in zijn Geestelijke Oefeningen, meer in het bijzonder in zijn "Regels voor een kerkelijke gezindheid".

1. Wees respectvol. 

2. Als je het niet eens bent met een paus, vergeet niet om ook het goede dat hij doet in de verf te zetten. 

3. Geef het standpunt van de paus op een precieze en volledige wijze weer. Maak er geen karikatuur van.

4. Spreek of schrijf niet als je emotioneel overstuur bent.

5. Stel je steeds de vraag of je op deze wijze zou spreken mocht het gaan over een familielid of een ander iemand die je dierbaar is.

Reacties

ElisabethWXYZ zei…
En..."Doe een ander niet aan wat je zelf niet graag hebt: behandel je naaste als jezelf, goed. Dit is een kwestie v gezonde eigenwaarde.
Volg je gevoel nadat je het onderscheiden hebt.
In dit narcistische tijdperk waarin men de andere, zijn kind en later zichzelf steeds bewondert, zint men zielig op wraak, kan men niet liefhebben want liefde is per definitie op de andere gericht. Ieder is een kind v God, is God niet, m bemind door God, Vader v allen." Uut: vrij naar BFIETC

Meest gelezen

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Een uitnodiging tot innerlijke vrijheid - Luisterend leiderschap in het voetspoor van Ignatius van Loyola - Serie van Nikolaas Sintobin sj (6/7)

De vier "speerpunten" van de jezuïeten wereldwijd - Luisterend leiderschap in het voetspoor van Ignatius van Loyola - Serie van Nikolaas Sintobin sj (7/7)

Karl Rahner sj in de clinch met een journalist die beweerde nooit een godservaring te hebben gehad