Stevige doordenker over hoe omgaan met angst

 

Aan de oorsprong  van het kwaad in de wereld, ligt angst. Dat schrijft William Barry sj, een Amerikaans specialist van ignatiaanse spiritualiteit.  Als dit zo is, moet echte godsdienst een echt antwoord kunnen bieden op de angst. Hij citeert dit intrigerend aforisme van de theoloog John Macmurray:

De stelregel van de bedrieglijke godsdienst luidt als volgt: “Wees niet bang; vertrouw op God en Hij zal ervoor zorgen dat waar je bang voor bent niet zal gebeuren.” De stelregel van de ware godsdienst is het tegenovergestelde: “Wees niet bang; het is best waarschijnlijk dat datgene waar je schrik voor hebt ook echt zal gebeuren; maar je hoeft er gewoon geen angst voor te hebben."

Reacties

Anoniem zei…
Inderdaad, dat zei ik ook tegen mijn vriendin die bang is van wat er nu gaande is in de wereld. Toch is angst een menselijk gebeuren en gezond verstand zet je met twee benen op de grond en laat je verstandig handelen. Dat verlangt immers ieder mens.
Anoniem zei…
Ik denk dat angst zeer menselijk is. Ik denk dat de Schepper een bedoeling had van ons die emoties mee te geven. Maar ik zoek nog altijd wat precies die bedoeling is. 😊
Truus zei…
Maar je mag toch best een beetje bang zijn.Ook al vertrouw je op God,dat is alleen maar menselijk,ik moet er niet aan denken dat hier oorlog komt.Dat zou een ramp zijn,maar het leven draait in cirkels om de zoveel tijd een pandemie.Maar hopelijk geen oorlog.
Anoniem zei…
bang zijn is zo menselijk en we zijn het niet altijd voor ons zelf n het is de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen , daar denken we aan en voor hen die volop in het geweld moeten leven , zij moeten sterkte en gebed van ons krijgen
Cecilia zei…
Ik ervaar dat ik angst erken in mezelf. Ik zie het, vraag me af vanwaar het komt, letterlijk en figuurlijk. Vraag om Hulp en ga erop af.
Ik ben vooral angstig als ik nieuwe mensen een huisbezoek doen.Angst dat ik afgewezen wordt, Als het dan toch doorgaat voel ik me daarna zo gelukkig en dank God overvloedig dat Hij mij kracht gaf niet te gaan lopen.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj