Wat is dat eigenlijk, stilte? - Luisteren naar stilte – 3/7

 

Luisteren naar stilte – Voor LFK schreef ik een essai over stilte. Graag enkele uittreksels: 3/7

Wat is stilte trouwens? Je kan je helemaal hullen in zwijgen terwijl het aan de binnenkant stormt en één chaos is van heftige gemoedsbewegingen. Je kan ook in een erg luidruchtige omgeving vertoeven en innerlijk toch in diepe rust verkeren. Anders gezegd, afwezigheid van geluid op zich volstaat niet om stilte te ervaren. Er is meer nodig. Stilte als ervaring heeft in de eerste plaats te maken met een innerlijke houding.

Voor velen is stilte de toegangspoort naar hun innerlijkheid: een niveau van ervaring waar je niet de speelbal bent van humeur of hormonen en dat niet kan worden gemanipuleerd; een innerlijke ruimte waar je ervaringen kan opdoen van verwondering, zinvolheid, vervulling en gedragenheid; waar vluchtigheid en onvoorspelbaarheid plaats kunnen maken voor duurzame betrouwbaarheid; waar je je diepste verlangen kan leren kennen en zo dichter kan komen bij je ware zelf. Sommigen ontdekken die innerlijkheid als de dimensie in hun leven waar ze uitgenodigd worden om te groeien in waarheid, waar eenzaamheid kan worden omgevormd tot ontmoeting, verlatenheid tot verbondenheid. 

Stilte-beoefenaars beschouwen stilte vaak als een noodzakelijke voorwaarde voor persoonlijke groei. De invulling en betekenis die ze eraan geven kan erg verschillend zijn.

 Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

"Doe het tegenovergestelde van wat je spontaan zou doen": zeven ignatiaanse tips voor een beter leven in tijden van corona