Waarom zou je stil zijn? - Luisteren naar stilte – 4/7

 

Luisteren naar stilte – Voor LFK schreef ik een essai over stilte. Graag enkele uittreksels: 4/7

Voor sommigen is stilte een doel op zich. Stilte wordt dan verstaan als afwezigheid van prikkels. Ze laat toe steeds meer los te laten. Zo helpt stilte te komen tot innerlijke vrijheid ten aanzien van de eigen verlangens en de buitenwereld. Die groei in onthechting beschouwen zij als een voorwaarde om minder te lijden en zo te komen tot meer innerlijke vrede en rust. 

Voor anderen is stilte niet zozeer een doel dan wel een middel. De stilte wordt dan een aanvliegroute naar een andere kwaliteit van leven. Dit is de stilte die toelaat om te luisteren en te groeien in aandacht voor wat is. Zo kan je oog, oor en hart krijgen voor dat deel van de werkelijkheid dat anders nauwelijks aandacht krijgt, zowel in je eigen innerlijkheid als in de omringende wereld. De hogere concentratie en gevoeligheid maken mogelijk dat de anders onzichtbare want banale en schijnbaar onbenullige realiteit die vaak onopgemerkt blijft toch binnen kan komen in je bewustzijn.

Zo kan stilte leiden tot toenemend besef van schoonheid en lelijkheid, van vreugde en pijn, van aanwezigheid en afwezigheid. Niet in hun spectaculaire verschijningsvormen. Die krijgen namelijk vanzelf aandacht. Wel in hun discretie en subtiliteit. Anders gezegd, het overgrote deel van de werkelijkheid.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Truus zei…
Stilte is voor mij het fijnste wat er is . Kun je over alles nadenken en kijken hoe mooi alles is . Het is nergens meer stil alleen in de natuur. Zelfs niet in de kerk.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen