Luisteren naar stilte - een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj - 1/7

 


Luisteren naar stilte – Voor LFK schreef ik een essai over stilte. Graag enkele uittreksels: 1/7

Bezoek niet toegelaten.  Deze boodschap prijkt op de grote poort van een bijna 1000 jaar oude abdij. Ik was met vrienden aan het rondtrekken in de Chartreuse, een onherbergzaam gebergte in het Zuidoosten van Frankijk toen we dit lazen.  De monniken die daar wonen, kartuizers genaamd, brengen hun hele leven door in volledige stilte. Daar kiezen ze bewust voor. Onlangs las ik een interview met de monnik die daar verantwoordelijk is voor de vorming van nieuwe kandidaten. Hij wist te vertellen dat het gemiddeld zeven jaar duurt vooraleer een nieuwe bewoner helemaal stil kan worden.

Veel mensen houden van stilte. Ze zoeken die steeds weer op en waken aandachtig op de stilte in hun woon- en werkomgeving.  Ze gaan graag naar stilte-hotels en nemen deel aan stilte-wandelingen. Stilte helpt hen om bij zichzelf te komen en te blijven. 

Anderen zijn als de dood voor stilte. Ze kunnen niet inslapen zonder muziek. Overdag hebben ze hun oortjes de hele tijd in. Voor hen is de stilte de ruimte van het akelige niets dat snel dient opgevuld te worden. Stilte kan ook de plaats zijn van het teveel. Een overdaad van nare herinneringen dient zich dan aan. Beelden en geluiden spelen zich af als een eindeloze film waarin je zelf meer centraal staat dan je lief is. Vaker als slachtoffer dan als held.

 Nikolaas Sintobin sj


Reacties

Anoniem zei…
Leve de stilte. Je ontmoet er jezelf en God in.
De film “die grosse Stille” over de Kartuizers zag ik driemaal ... ademloos
Unknown zei…
Ik hou van de stilte.
Anoniem zei…
De stilte help ook om op ruiming te houden van onverwerkt verdriet .
Want een ding is zeker Hij onze reder is er bij en is er om mij te troosten en met een schone lij weer verder te kunnen .

Meest gelezen

Schijn bedriegt - mooi kortfilmpje

Een geslaagd leven en humor

Hoe paus Franciscus zwakke plekken blootlegt bij katholieken én protestanten

Allereerste verklaring waarom je je niet lekker voelt - Help, het gaat niet goed met mij (6/11)

Hoe kan je weten of je houdt van God? - De ervaring van Pedro Arrupe sj