In de naam van God, stop dit bloedbad - oproep van paus Franciscus voor wapenstilstand in Oekraïne

 

Gisteren deed paus Franciscus onderstaande dramatische oproep aan het einde van het angelusgebed op het Sint-Pietersplein.

13 maart 2022       

Broeders en zusters, 

We hebben net gebeden tot de Maagd Maria. Deze week is de stad die haar naam draagt, Mariupol, een martelarenstad geworden in de schrijnende oorlog die Oekraïne teistert. Gezien de barbaarsheid van het doden van kinderen, onschuldigen en weerloze burgers, zijn er geen strategische redenen die steek houden: het enige wat gedaan moet worden is een einde maken aan de onaanvaardbare gewapende agressie, voordat deze steden tot begraafplaatsen worden herleid. 

Met verdriet in mijn hart sluit ik mij aan bij het gewone volk, dat aandringt op beëindiging van de oorlog. In de naam van God, laat de noodkreten gehoord worden en laat de bombardementen en aanvallen ophouden! Laat er een echte en beslissende focus zijn op onderhandelingen, en laat de humanitaire corridors doeltreffend en veilig zijn. In de naam van God, vraag ik u: stop dit bloedbad!

Ik zou nogmaals willen oproepen tot het verwelkomen van de vele vluchtelingen, in wie Christus aanwezig is, en dank willen zeggen voor het grote netwerk van solidariteit dat zich heeft gevormd. Ik vraag alle diocesane en religieuze gemeenschappen om meer momenten van gebed voor de vrede in te lassen. 

God is alleen de God van de vrede, Hij is niet de God van de oorlog, en zij die geweld steunen, ontheiligen zijn naam. Laten wij nu in stilte bidden voor hen die lijden en dat God de harten moge bekeren tot een vaste wil tot vrede.

Paus Franciscus

Hieronder kan je de paus aan het woord horen en zien over de toestand in de Oekraïne vanaf 13'.





Reacties

Anoniem zei…
Geef ons alstublieft vrede, Vader in de Hemel.
Valentin zei…
Twee volkeren in oorlog, broeders en zusters van elkaar! Hoe is het mogelijk?

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)