Staat


Genade van staat. Ooit van gehoord?

Neen, het is geen relict van een overjaarse theologie. Ik geloof dat je die genade echt kan ontvangen. Geloof dat, wat mij betreft, bevestigd wordt door mijn concrete ervaring.

Kort uitgelegd komt het hier op neer. Als je opgeroepen wordt door de (gelovige) gemeenschap tot een bepaalde dienst, dan mag je er op vertrouwen dat je de nodige kracht en inspiratie zal krijgen om die taak tot een goed einde te brengen. God geeft de mens de genade die nodig is om in te gaan op zijn uitnodigingen.

Voorwaarde is dan wel dat het gaat over zending, uitnodiging of roeping. Ttz, niet zomaar de een of de andere knotsgekke uitdaging die je jezelf oplegt. Maar wel een dienstwerk aan de gemeenschap die je in kritische ge-hoor-zaamheid ontvangt en in vrijheid aanvaardt. Bedoeling is dan niet om jezelf te bewijzen. Maar wel om, in nederigheid, je beschikbare middelen in te zetten, ad majorem Dei gloriam. Het gegeven vertrouwen, op voorwaarde dat het kan gecombineerd worden met nederigheid, kan de mens dan vleugels geven.

Hier kan je concreet ervaren dat authentieke gehoorzaamheid bevrijdt en de mens toelaat open te bloeien. Blaise Pascal zei het al: “L’homme dépasse l’homme” – de mens is groter dan de mens”. Niet voor niets staat er in Genesis dat de mens geschapen is naar beeld en gelijkenis van God. En in de Evangelies dat God mens geworden is.

Noch min, noch meer.

Reacties

Anoniem zei…
Mogen lezen (verlangen) dat genade te ervaren is, is al hartverwarmend. Daarbij de ervaring mogen ontvangen, maakt dat ik kan zeggen dat leven goed is. Wat zou een mens nog meer kunnen wensen?
Rieta zei…
hartelijk dank voor deze prachtige tekst. Ik hoop deze genade van staat opnieuw te mogen ontvangen. Zoals je schrijft, zijn nederigheid, vertrouwen en inzet belangrijke elementen.
Anoniem zei…
Ik kan getuigen dat genade van staat reëel te ervaren is. Dank je voor de vingerwijzing naar de nederigheid...

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen