Katholiek


Mijn jaarlijkse vergadersessie in Rome zit er weer op: drie dagen in ons huis van “San Saba” voor het Internationaal Ignatiaans Jeugdnetwerk. Overnachten deed ik in het Pauselijk Bijbelinstituut, een SJ-Universiteit in het hartje van het oude Rome.

Lang vergaderen. Maar ook elke morgen en avond een mooie wandeling van de ene kant van de stad naar de andere en heel wat ontmoetingen en leuke gesprekjes: over de Kerk en de Sociëteit in Vietnam of de USA, over de begeleiding van bekeerlingen naar het christendom in een bepaald moslimland, over het vluchtelingenwerk in Afrika en Malta, of nog over de onderliggende tendenzen in het Romeinse beleid van de heiligverklaringen. Leuk ook om vast te stellen dat ik, na 20 jaar in de Sociëteit, medebroeders ken uit de hele wereld.

Het is me deze keer op opgevallen dat er aan onze universiteiten hier meer en meer medebroeders uit het Verre Oosten opduiken onder de professoren. Bij de studenten was dit uiteraard al lange jaren het geval.

De Katholieke Kerk wordt meer en meer katholiek, dwz, universeel. Dat is trouwens haar roeping.

Reacties

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat