Wijselijk onwetend


De voorbije 3 dagen was ik in ons bezinningscentrum in Drongen voor een sessie met een kleine 40 nieuwe leerkrachten uit onze 7 colleges. Met een ploegje gaven we hen vorming over de ignatiaanse spiritualiteit en pedagogie. Steeds volgens hetzelfde stramien: input, persoonlijke reflectie en uitwisseling.


Met de ignatiaanse traditie hebben we echt wel wat in huis. Met de jaren hebben we geleidelijk aan geleerd hoe hiermee te werken met jonge mensen.

Deze keer maakte ik me, ondermeer, twee bedenkingen.

1. De parate kennis over en ervaring met het christelijk geloof en de traditie vermindert van jaar tot jaar. Tegelijkertijd vergroot de openheid en de onbevangenheid van de jonge mensen. Er is honger naar identiteit. De meesten lijken bereid om het ignatiaanse model minstens een serieuze kans te geven.

2. Inhoudelijk onthoud ik twee aspecten uit onze traditie die die jonge mensen bijzonder lijken aan te spreken:

     a. De ignatiaanse uitmuntendheid - het magis – als uitnodiging gericht tot elkeen om verder/dieper te gaan in datgene waarin je goed bent (“niemand is veroordeeld tot middelmatigheid”), wetend dat de uitmuntendheid pas ten volle tot zijn recht kan komen als zij leidt tot inzet voor de ander.
     b. Het vertrekpunt van de onderscheiding van de geesten: vertrouwen en overgave; het niet zelf willen antwoord geven vooraleer de vraag gesteld wordt maar proberen inwendig vrij te zijn en uit te kijken naar wat zich beetje bij beetje aandient.

Het getuigenis terzake van Jeroen Nadal sj over Ignatius is indrukwekkend: “Ignatius volgde de Geest, zonder Hem voorbij te steken; zo werd hij zachtjes geleid naar het onbekende; en langzaamaan opende zich voor hem de weg, die hij wijselijk onwetend ging, zijn hart eenvoudig gericht op Christus.”


Delen

Reacties

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

"Doe het tegenovergestelde van wat je spontaan zou doen": zeven ignatiaanse tips voor een beter leven in tijden van corona