"Jezuïeten zijn oppertjeven"



In "De Standaard" van vandaag publiceert Mark Reynebeau een artikel met als titel: “Jezuïeten zijn oppertjeven”. Ondertitel is “”Jezuïtisme”: de hardnekkigheid van een vooroordeel”. In het artikel worden die vooroordelen uitvoerig beschreven. Toen ik ze las voelde ik ergernis omdat ze vrij ongenuanceerd worden weergegeven. De correctie komt evenwel in de laatste twee paragrafen. Ze is nogal massief. Ze stemt wel tot nadenken.

In zekere zin was de jezuïetenorde hiermee het eerste slachtoffer van wat in de letterlijke zin populisme kan worden genoemd: afkeer voor en wantrouwen in de elite, hier een culturele elite. Veel van haar critici voelden zich intellectueel niet tegen haar opgewassen, vreesden haar daarom en verdachten haar van slinkse trucs.

Zo kreeg slim zijn een negatieve betekenis als sluwheid, werd discretie gezien als achterbaksheid, kreeg goed georganiseerd zijn de aanblik van een complot en werd een ingenieuze vondst een jezuïetenstreek. En vooroordelen leiden vaak een lang leven. 

Reacties

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat