Officiële verklaring van de Algmene Overste van de Sociëteit van Jezus



In naam van de Sociëteit van Jezus dank ik God voor de keuze van de nieuwe Paus, Kardinaal Jorge Mario Bergoglio sj, wat voor de Kerk een pad vol hoop opent.

Wij allen, jezuïeten, begeleiden onze broeder met ons gebed en we danken hem voor zijn vrijgevigheid bij het aanvaarden van de verantwoordelijkheid de Kerk te leiden in deze beslissende tijd. De naam “Franciscus” waaronder wij hem zullen kennen drukt voor ons de evangelische geest uit om de armen nabij te zijn, zijn identificatie met eenvoudige mensen, en zijn engagement om de Kerk te vernieuwen. Vanaf het allereerste ogenblik waarop hij voor het volk Gods verscheen, gaf hij een zichtbaar getuigenis van deze eenvoud, van deze nederigheid, van zijn pastorale ervaring en van zijn spirituele diepte.

“Het onderscheidende kenmerk van onze Sociëteit is, dat ze … een broederschap is … verbonden met de bisschop van Rome door een bijzondere band van liefde en dienstbaarheid.” (Aanvullende normen, Nr. 2, &2). Dus, we delen in de vreugde van heel de Kerk , en tegelijkertijd spreken we opnieuw uit beschikbaar te zijn om uitgezonden te worden in de wijngaard van de Heer, in de geest van de speciale gelofte van gehoorzaamheid, die ons op een zo bijzondere wijze met de Heilige Vader verenigt (35e Algemene Congregatie, Decreet 1, Nr. 17).

P. Adolfo Nicolás sj
Algemene Overste
Rome, 14 maart 2013

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen