De logica van het religieuze geweld op internet (5/6)


In het najaar 2016 publiceerde ik een artikel in het Tijdschrift voor geestelijk leven over internetpastoraat. Hier enkele uittreksels (5/6)

 Naast enorme mogelijkheden, zijn er ook een aantal addertjes verborgen in het digitale gras. Ik denk hierbij vooral aan het geweld dat welig tiert in de sociale media, in het bijzonder op Facebook (FB). Het is ontluisterend hoe sommige christenen op dit publiek forum op elkaar inhakken. Het gaat hierbij ook over belijdende gelovigen, nogal vaak met een behoudsgezinde gevoeligheid.


Het is geweten dat de onmiddellijkheid van het internet een ontremmend karakter heeft. De verticale structuur van de digitale omgeving maakt bovendien dat ieder op hetzelfde niveau staat, ook wie elders niet aan de bak komt. Samen met de quasi afwezigheid van filters in de sociale media geeft dit een cocktail die niet van aard is om het niveau van het debat te verhogen.  

Concreet resultaat hiervan is dat zich een schare van zelfverklaarde specialisten aandient die met grote stelligheid standpunt innemen over onderwerpen waar ze vaak nauwelijks iets vanaf weten. Tot daar. Vervelender is dat ze er vaak niet voor terugdeinzen onaangename reacties te geven op de input van mainstream christenen. 

Gevolg is dat deze laatste de neiging hebben om zichzelf te censureren, lees, zich terug te trekken uit de sociale media, althans als het gaat over religieuze onderwerpen. Hierdoor dreigen deze druk bezochte digitale marktplaatsen gemonopoliseerd te worden door een kleine maar heel actieve minderheid van christenen die een vertekend beeld geven van wat christen zijn vandaag kan betekenen.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Trees zei…
Gelukkig zijn er mensen zoals jij, Nikolaas om de positieve christenen te ondersteunen en te vertegenwoordigen.

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat

Een uitnodiging tot innerlijke vrijheid - Luisterend leiderschap in het voetspoor van Ignatius van Loyola - Serie van Nikolaas Sintobin sj (6/7)

De vier "speerpunten" van de jezuïeten wereldwijd - Luisterend leiderschap in het voetspoor van Ignatius van Loyola - Serie van Nikolaas Sintobin sj (7/7)