Tips van een Chinese wijsgeer om beter te lezen: de kracht van de herhaling (2/4)“Niet het vele weten voldoet en verzadigt de ziel. Wel het innerlijk voelen en smaken”. Deze wijsheid van Ignatius van Loyola vind je ook bij de Chinese wijsgeer Zhu Xi (1130-1200). Nicolas Standaert sj, sinoloog, puurde uit zijn geschriften acht leestips om in digitale tijden naar de diepte te gaan. In elk paragraafje komt eerst Zhu Xi aan het woord. Vervolgens geeft Nicolas een korte tip (schuin gedrukt). Hier heb je tip 3 en 4. (2/4)


3.   Herhalen

Wanneer je een paragraaf leest, moet je die opnieuw en telkens weer opnieuw lezen, totdat je er helemaal mee vertrouwd bent. Pas als je de tekst zo herhaalt, zal je de betekenis inzien en er een voldaan gevoel bij hebben. Je moet steeds weer opnieuw een tekst persoonlijk ervaren.

ð Als je een tekst herhaaldelijk leest, zal je dichter bij de tekst komen te staan, waardoor je tegelijk beter in staat bent om er vanaf een afstand naar te kijken. Herlees eens het interessante interview dat je in de weekendkrant las, misschien zelfs tweemaal.

4.    In de diepte lezen

Het is noodzakelijk om de betekenis van een tekst tot in de diepte te doorgronden. Over het algemeen verkiezen studenten om breed te lezen, maar vaak missen ze een gedetailleerd begrip. Beter dan te verzinken in honderd boeken is dat je een gedetailleerd begrip hebt van één.

ð Als je als docent een leesopdracht geeft, is het beter om studenten te vragen één tekst in de diepte te doorgronden, door hen aan te sporen moeilijke woorden op te zoeken, de tekststructuur te ontrafelen en zowel de algemene inhoud als de individuele paragrafen in de diepte te beheersen.

Met dank aan de Groepsblog van personeel en studenten van de KU Leuven waar deze bijdrage oorspronkelijk werd gepubliceerd.

Reacties

Meest gelezen

Wat jezuïet Dries van den Akker sj te vertellen heeft in het aanschijn van de dood

Waarom Vlaamse bisschoppen verklaring publiceerden over kerkelijk vieren van homoseksuele liefdesrelaties

God zoeken zonder klooster. Het religieuze leven van de jezuïeten - Een serie van Jos Moons (1/6)

Hoe omgaan met een onuitstaanbare maar heilige zuster - op het feest van de heilige Theresia van Lisieux

Wat is het belangrijkst: Jezus of het Heilig Sacrament - Anthony de Mello sj

Naar de wortels van de lach (1/3) - Interview met Nikolaas Sintobin sj

Geloof jij in engelen? - De mening van Nikolaas Sintobin sj

Als Ignatius van Loyola een toekomstige heilige aanraadt om niet te veel te bidden

Wat je van een bedrieger kan leren