Tips van een Chinese wijsgeer om beter te lezen: de kracht van de herhaling“Niet het vele weten voldoet en verzadigt de ziel. Wel het innerlijk voelen en smaken”. Deze wijsheid van Ignatius van Loyola vind je ook bij de Chinese wijsgeer Zhu Xi (1130-1200). Nicolas Standaert sj, sinoloog, puurde uit zijn geschriften acht leestips om in digitale tijden naar de diepte te gaan. In elk paragraafje komt eerst Zhu Xi aan het woord. Vervolgens geeft Nicolas een korte tip (schuin gedrukt). Hier heb je tip 3 en 4.(2/4)


3.   Herhalen

Wanneer je een paragraaf leest, moet je die opnieuw en telkens weer opnieuw lezen, totdat je er helemaal mee vertrouwd bent. Pas als je de tekst zo herhaalt, zal je de betekenis inzien en er een voldaan gevoel bij hebben. Je moet steeds weer opnieuw een tekst persoonlijk ervaren.

ð Als je een tekst herhaaldelijk leest, zal je dichter bij de tekst komen te staan, waardoor je tegelijk beter in staat bent om er vanaf een afstand naar te kijken. Herlees eens het interessante interview dat je in de weekendkrant las, misschien zelfs tweemaal.

4.    In de diepte lezen

Het is noodzakelijk om de betekenis van een tekst tot in de diepte te doorgronden. Over het algemeen verkiezen studenten om breed te lezen, maar vaak missen ze een gedetailleerd begrip. Beter dan te verzinken in honderd boeken is dat je een gedetailleerd begrip hebt van één.

ð Als je als docent een leesopdracht geeft, is het beter om studenten te vragen één tekst in de diepte te doorgronden, door hen aan te sporen moeilijke woorden op te zoeken, de tekststructuur te ontrafelen en zowel de algemene inhoud als de individuele paragrafen in de diepte te beheersen.

Met dank aan de Groepsblog van personeel en studenten van de KU Leuven waar deze bijdrage oorspronkelijk werd gepubliceerd.

Reacties

Anoniem zei…
Heel bijzonder zoiets gewoons als lezen op deze manier te ondergaan. Het lijkt wel alsof je opnieuw het a, b, c ondergaat

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Ignatiaans bidden met psalmen: hoe en waarom - Podcast met Nikolaas Sintobin sj

Knip hem door, nu het nog kan ...

Waarom het gebed vaak "niet lukt"

Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk? - Piet van Breemen sj

Als de Sint-Pietersbasiliek doet denken aan de synagoge van Nazareth - Homilie Nikolaas Sintobin sj