Bidden, hoe begin je eraan?Het is goed om een eigen gebedshoekje in te richten, met bijv. een icoon en een kaars. Dat bevordert de concentratie. De gebedshouding moet ontspannen zijn en tegelijk eerbiedig, want ik bevind me in Gods tegenwoordigheid. Daar ligt de kern van het gebed. Veel mensen ervaren het als een goede hulp, zich eerst even op de ademhaling te richten. Bewust in- en uit-ademen. Niet de adem beïnvloeden, maar alleen waarnemen.

Ignatius geeft de raad, om het gebed eerst even voor te bereiden, door bijv. een tekst uit te kiezen en aandachtig te lezen. Dan ga ik naar de plaats waar ik bidden wil. Het eerste dat ik daar doe, is: bedenken hoe God naar mij kijkt. Hij ziet mij graag. Er gaat een heel grote liefde van Hem uit naar mij toe. Me voor die liefde open stellen. Me door Hem laten beminnen. Misschien is dat wel de belangrijkste vorm van gebed; niet wat IK doe, maar wat GOD aan mij doet. Me door God laten beminnen beantwoordt ook het duidelijkst aan Gods bedoeling. 

Liefde wil waargenomen en serieus genomen worden; en dan ook beantwoord worden. Dat geldt voor menselijke liefde, en misschien nog meer voor Gods liefde. En me door God laten beminnen beantwoordt ook aan het diepste verlangen van ons eigen hart. Want uiteindelijk is dat wat ieder ten diepste zoekt: bemind te worden.

Piet van Breemen sj en Hans van Leeuwen sj

Reacties

Carla zei…
Een aanvangsgebed, het maakt me bewust om te te zijn wat ik ben. Geduldige liefde, begrip en aanvaarden van dat wat is wil niet zeggen dat ik het er mee eens bent. Liefde geeft steun en ruimte, het is de basis van alles.

Meest gelezen

Wat jezuïet Dries van den Akker sj te vertellen heeft in het aanschijn van de dood

Waarom Vlaamse bisschoppen verklaring publiceerden over kerkelijk vieren van homoseksuele liefdesrelaties

God zoeken zonder klooster. Het religieuze leven van de jezuïeten - Een serie van Jos Moons (1/6)

Hoe omgaan met een onuitstaanbare maar heilige zuster - op het feest van de heilige Theresia van Lisieux

Wat is het belangrijkst: Jezus of het Heilig Sacrament - Anthony de Mello sj

Naar de wortels van de lach (1/3) - Interview met Nikolaas Sintobin sj

Geloof jij in engelen? - De mening van Nikolaas Sintobin sj

Wat je van een bedrieger kan leren

Als Ignatius van Loyola een toekomstige heilige aanraadt om niet te veel te bidden