Waarom twijfelen een deugd is"Niet het vele weten voldoet en verzadigt de ziel. Wel het innerlijk voelen en smaken." Deze wijsheid van Ignatius van Loyola vind je ook bij de Chinese wijsgeer Zhu Xi (1130-1200). Nicolas Standaert sj, sinoloog, puurde uit zijn geschriften acht leestips om in digitale tijden naar de diepte te gaan. In elk paragraafje komt eerst Zhu Xi aan het woord. Vervolgens geeft Nicolas een korte tip (schuin gedrukt). Hier vind je leestip 5 en 6 (3/4)

5. Smaken

Je moet eerst vertrouwd geraken met de tekst, en daarvoor is het nodig die van voor naar achter en van links naar rechts te lezen. Vervolgens moet je de tekst herhaaldelijk smaken. Als je er innig vertrouwd mee bent, wordt de betekenis vanzelf duidelijk. Het is zoals een stuk fruit eten. Als je er eerst in bijt, dan verschijnt de smaak nog niet. Dan eet je het. Je moet er fijn op kauwen en dan verschijnt de smaak vanzelf. Enkel en alleen dan weet je of het zoet of bitter is, en pas dan ken je de smaak.

ð Ga dus als een fijnproever te werk: je moet een tekst eerst meerdere keren proeven alvorens je de smaak en essentie te pakken krijgt.

6. Twijfels toelaten

Als je inspanning laks is, en je doet geen moeite om erover na te denken, dan zal je eenvoudigweg tot de conclusie komen dat er geen onzekerheden zijn bij het begrip ervan. Het is helemaal niet zo dat er niets is om over te twijfelen, maar omdat je de tekst nog niet ten volle begrepen hebt, heb je niet door dat er nog twijfels zijn. Als je bij het lezen geen twijfels hebt, moet je twijfels aanmoedigen. En als je twijfels hebt, kan je ze beginnen te verwerken. Wanneer je dit punt bereikt, heb je vooruitgang geboekt.

ð Wanneer je een tekst goed leest, dan zal die vragen oproepen. Verwelkom die vragen, want ze leiden tot een beter begrip en toepassing van een tekst.


-->
Met dank aan de Groepsblog van personeel en studenten van de KU Leuven waar deze bijdrage oorspronkelijk werd gepubliceerd.

Reacties

Twijfelen aan je eigen kennis en inzicht zou weleens eer en respect voor God kunnen betekenen. Gods gedachten zijn groter dan de onze. Gods woord is rijker dan wij kunnen delven etc.

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Ignatiaans bidden met psalmen: hoe en waarom - Podcast met Nikolaas Sintobin sj

Knip hem door, nu het nog kan ...

Waarom het gebed vaak "niet lukt"

Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk? - Piet van Breemen sj

Als de Sint-Pietersbasiliek doet denken aan de synagoge van Nazareth - Homilie Nikolaas Sintobin sj