Tips van oude Chinese filosoof om te lezen in digitale tijden (1/4)


"Niet het vele weten voldoet en verzadigt de ziel. Wel het innerlijk voelen en smaken." Deze wijsheid van Ignatius van Loyola vind je ook bij de Chinese wijsgeer Zhu Xi (1130-1200). Nicolas Standaert sj, sinoloog, puurde uit zijn geschriften acht leestips om in digitale tijden naar de diepte te gaan. In elk paragraafje komt eerst Zhu Xi aan het woord. Vervolgens geeft Nicolas een korte tip (schuin gedrukt). Hier heb de eerste twee leestips van Zhu Xi (1/4)

1.     Meer tijd om minder te lezen 

Het beste is om minder te lezen zodat je helemaal vertrouwd geraakt met wat je leest. Dat kinderen zich herinneren wat ze gelezen hebben en volwassenen vaak niet is gewoon omdat kinderen gefocust zijn. Als ze op één dag honderd woorden moeten lezen, dan houden ze zich aan honderd woorden; en zijn het er tweehonderd dan houden ze zich aan tweehonderd woorden. Volwassenen lezen soms op een dag honderd pagina’s en zijn niet zo gefocust. Ze zouden beter één tiende lezen.

ð Lees dus langer, maar minder

2.     Less is more

Hecht bij het lezen geen waarde aan de hoeveelheid, maar enkel aan de vertrouwdheid met wat je hebt gelezen. Lees slechts één tekst tegelijk. Alleen als je per dag slechts één paragraaf leest, zal je je die helemaal eigen maken. Als je nu eens dit dan weer dat leest, dan trekken deze teksten misschien aan je ogen voorbij, maar uiteindelijk zal je er niet mee vertrouwd geraken.

ð Wees dus selectief en sober in de keuze van wat je leest. In plaats van te hink-stap-springen tussen Facebook, Twitter, deredactie.be, die spannende roman, en dat interessante artikel, kies je beter één of twee waaraan je je volledige aandacht geeft.

Met dank aan de Groepsblog van personeel en studenten van de KU Leuven waar deze bijdrage oorspronkelijk werd gepubliceerd.


Reacties

Anoniem zei…
KNAP!!! hartelijk dank!
Andrea zei…
MOOI 🙏

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen