Denk jij dat gebed nuttig is?God heeft zo zijn eigen idee over wat gebed is. Het helpt als je hier zicht op krijgt. Dit maakt het mogelijk om beter samen te werken met de Heilige Geest die in jou werkzaam is.

De Heilige Geest – niet jij – is de hoofdpersoon in je gebed. Als je bidt, dan is Hij aan het werk in jou (Rom 8,26). Dit herinnert me aan een oude Latijnse uitdrukking voor als je een langere tijd aan gebed besteedt, zoals bij een retraite, namelijk: “vacatio Deo”. Het betekent tijd vrij hebben voor God, vrij zijn voor God, een vakantiedag met God. De tijd die je aan gebed besteedt, gaat verder dan wat nuttig is voor jezelf.

Gebed is niet nuttig: gebed is van een andere orde. Wil je tijd  maken voor persoonlijk gebed, laat dan je gewone dagelijkse bezigheden los, en maak je als het ware vrij en beschikbaar voor God. Wat jij aanbrengt voor je gebed is je eigen ik, je tijd en je verlangen met God te zijn. Kom met een open hart om langzaam door de Geest te worden omgevormd. Dit alles betekent voor jou wel hard werken. Het is jouw bijdrage  voor het gebedsgebeuren in jou!

De andere partner is de Geest. Die heeft een agenda, is met jou iets goddelijks van plan. De Geest werkt in de diepte, vormt je om, tot je op Christus gaat gelijken. Je ondergaat God! Je bent daarbij eerder passief dan actief. Denk aan een schilder die aan het werk is op zijn doek, of aan een beeldhouwer die een houtblok bewerkt. Nog beter, zie jezelf in een danszaal staan, wachtend op iemand die je op de dansvloer ten dans uitnodigt. Al wat je kunt doen is er zijn, wachtend, verlangend. Dat is genoeg. Van de uitnodiging mag je zeker zijn.


Vrij naar “When you pray” van Finbarr Lynch sj, Dublin, Messenger Publications, 2012

Reacties

Meest gelezen

Waarom een jezuïet naar de hemel gaat en een dominicaan naar het vagevuur

Een vreemd mannetje waar iets heel bijzonders van uitgaat - feest van de gedaanteverandering:

Luister naar audioboek van Nikolaas Sintobin sj over ignatiaanse spiritualiteit

Vier de heilige Ignatius met een lied