Graaien protestanten in de katholieke liturgische schattenkamer? (3/4)


“Wat zijn de blinde vlekken die jij, als katholiek, opmerkt bij protestanten?” Die vraag werd me onlangs gesteld door een jonge protestantse vrouw. Voor Ignis Webmagazine schreef ik enkele gedachten hierover neer. Je vindt ze hier terug in vier stukjes. (3/4)

Een ander verschilpunt betreft de liturgie. In het bijzonder evangelische protestanten kunnen gepassioneerd liturgie bedrijven. Ik ken gemeentes waar men elke week een nieuwe dienst uitvindt. Het mag lang duren en de, voor katholieken, eindeloze preek wordt aandachtig beluisterd. 

Katholieken gaan voor kort en altijd hetzelfde. De eucharistie is wereldwijd hetzelfde ritueel. Soms erg saai. De aandacht voor schoonheid en symboliek opent op het mysterie van God. De herhaling van dezelfde woorden en gebaren maakt verinnerlijking mogelijk. 

Een evangelische christen zei me geschokt te zijn hoezeer protestantse kerken thans graaien in de katholieke liturgische schattenkamer. Ik gun hen van harte die herontdekking van onze gemeenschappelijke liturgische traditie.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Ja, het mystieke, het heilige, dat mis ik wel in de protestanten kerk. Hoe het altaar dat daar niet zo genoemd wordt wordt betreden door leken ervaar ik soms als nonchalant. Ook bij het rondbrengen van het brood en de wijn ervaar ik soms nonchalance. Eerlijk gezegd mis ik dat , maar als kind zijnde heb ik dat meegekregen, dus dat gevoel raak ik niet meer kwijt.Soms wordt een dienst door leken die deelnemen aan een kringgesoprek de dienst voorbereid. Op zich alle respect hoe integer dat gedaan wordt rondom het woord van god. Op dit eiland zijn alleen pkk kerken en ik ben onvoldoende gemotiveerd om een lange rit te maken, gelukkig dat deze kerk hier wel is.
Anoniem zei…
Nog ter aanvulling, het gaat om het woord vsn God en de wederkerende liefde en heling van de schepping en daar kunnen vele benaderingen aan tegemoetkomen.
Anoniem zei…
'Lichaam van Christus' Recht uit het Evangelie. Waarom nog discussiëren of het avondmaal symbolisch is?
Anoniem zei…
Was M.Luther een rationalist of een middeleeuwer? Ver voor zijn tijd was er in de K Kerk een verlichting bezig, maar met behoud van het sacrale. Zijn kerk heeft teveel overboord gegooid. Het graaien kan iets betekenen.
Het was een renaissancepaus die een concilie bijeenriep, maar het eindigde met een andere paus. Een toenadering zal toch maar kunnen wanneer Protestanten terugblikken op meer dan die periode alleen.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj