Heeft Jezus echt bestaan? - Het antwoord van Nikolaas Sintobin sj

Onderstaande vraag en antwoord komen uit het boek "Wat deed God voor Hij de wereld schiep? En 51 andere vragen over het christelijke geloof", geschreven door Nikolaas Sintobin sj, uitgegeven bij Lannoo - KokBoekencentrum, 2020, derde druk

Heeft Jezus echt bestaan?

Of Jezus echt bestaan heeft is eigenlijk geen vraag. Er zijn voldoende historische bronnen die aantonen dat Jezus bestaan heeft. De belangrijkste is het Nieuwe Testament, het tweede deel van de Bijbel. Dit is een verzameling boeken en brieven uit de eerste eeuw van onze jaartelling. Daarin staat veel historische informatie over Jezus. Daarnaast gaat het over Jezus en christenen in geschriften van joodse en Romeinse geschiedschrijvers uit de tweede helft van de eerste eeuw en uit het begin van de tweede eeuw. Ten slotte zijn er de resultaten van archeologische onderzoeken. Deze bronnen bewijzen dat Jezus heeft bestaan. De meeste geschiedkundigen zijn het erover eens dat Hij geboren is tussen 6 en 4 vóór onze jaartelling en gestorven is in het jaar 30.

Het feit dat Jezus daadwerkelijk leefde, stierf aan een kruis en vervolgens verrees uit de dood, is voor het christelijk geloof van groot belang. Voor christenen betekent dit namelijk dat God ons mensenleven heeft gedeeld, tot in de kleinste details, tot en met de dood. De oneindig grote God heeft de mens niet alleen geschapen. Hij ging wonen in het lichaam en de geest van een mens. God is gelijk geworden aan de mens. Als je erover nadenkt, lijkt het totaal onwaarschijnlijk. Maar het is de kern van het christelijk geloof.

In sommige andere godsdiensten wordt anders gekeken naar de vraag of de verhalen over de eigen helden echt gebeurd zijn. In het hindoeïsme bijvoorbeeld bestaan allerlei wonderlijke verhalen over de goden. Of die ook werkelijk gebeurd zijn, is voor een hindoe niet zo belangrijk.

Nikolaas Sintobin sj


                                                 Klik hier om dit boek online te bestellen



Reacties

Carla zei…
Mijn God ,mijn God, vergeef ons wanneer we elkaar niet verstaan. Ten diepste begrijpen is een weg.
Dan ontstaat er eenheid. Een zijn met U en en met het woord dat zich verspreid onder de verschillende volkeren is een weg van gaan. Vele woorden verschillende richtingen en toch komt de mens ergens uit. De dood brengt nieuw leven voort.
Truus zei…
Jezus heeft zeker geleefd. En ons voor geleefd. Het is haast voelbaar als je in Israel op de heilige plaatsen komt.
Ronald zei…
Jezus zei: Als ik niet weg ga van deze wereld, kan mijn vertegenwoordiger, de Heilige Geest, niet komen. Dat is de Geest die van de Vader en mij uitgaat en in U zal wonen. Zo zal ik altijd met U en in U zijn tot het einde van de wereld.Wie in mij gelooft zal leven ook al is hij gestorven.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)