Over het belang van het gesprek bij het maken van een keuze (4/4)

Michael Sparough sj en Tim Hipskind sj hebben samen met Jim Manney een boek geschreven over het maken van keuzes: “What’s your decision?” Ze geven twaalf tips van Ignatius om te komen tot een goede keuze. Hier heb je ze, drie per drie. (4/4)

10. Wat centraal staat is je relatie met God. Iedereen maakt fouten. Op zich is dat geen probleem. Wie beslissingen neemt, komt makkelijker tot andere beslissingen. Maar je zal ook jezelf beter leren kennen en makkelijker de ware God op het spoor komen.

11. Het werk van “de vijand” is doorgaans subtiel. Het is uitzonderlijk dat je ertoe bekoord wordt om iets te doen wat objectief verkeerd is. Daarentegen kan het nogal eens gebeuren dat het verkeerde pad de vorm aanneemt van iets dat goed lijkt.

12. Ga in gesprek met iemand die wijs is. We hebben hulp nodig om wijs te raken uit de subtiele bewegingen van de goede en de kwade geest.

Reacties

Truus zei…
Waaromm moet je in gesprek met iemand die wijs is? Van fouten leer je en word je vanzelf wijzer. Als je met een wijs iemand in gesprek moet word je onzeker, heel slecht, altijd je eigen weg gaan.
Maria zei…
In gesprek gaan met jezelf is een optie, in gesprek gaan met de ander kan verwarrend zijn wanneer ik er van uit ga dat ik het niet goed doe.
Het helpende gesprek stelt vragen. Vele vragen kun je aan jezelf stellen en een ander stelt ze met een andere toon en met andere ogen. Wat zou God aan mij vragen geeft al een andere kijk. Kind lief, ga eens rustig zitten zijn de eerste woorden en vervolgens komt het gesprek.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Advies vragen aan iemand die je echt kent draait er op uit dat deze persoon je na wat overleg zelf laat kiezen en daar geen kritiek op heeft.je inzicht kan veranderen door een fair gesprek.

Meest gelezen

Wat jezuïet Dries van den Akker sj te vertellen heeft in het aanschijn van de dood

Waarom Vlaamse bisschoppen verklaring publiceerden over kerkelijk vieren van homoseksuele liefdesrelaties

God zoeken zonder klooster. Het religieuze leven van de jezuïeten - Een serie van Jos Moons (1/6)

Hoe omgaan met een onuitstaanbare maar heilige zuster - op het feest van de heilige Theresia van Lisieux

Wat is het belangrijkst: Jezus of het Heilig Sacrament - Anthony de Mello sj

Naar de wortels van de lach (1/3) - Interview met Nikolaas Sintobin sj

Geloof jij in engelen? - De mening van Nikolaas Sintobin sj

Wat je van een bedrieger kan leren

Als Ignatius van Loyola een toekomstige heilige aanraadt om niet te veel te bidden