Twijfel en geloof zijn familie van elkaar (6/6)Onlangs verscheen in het magazine 'Zeven keer jezelf overstijgen’ het verslag van een interview dat ik gaf aan Erik Galle. Thema was “raad geven aan twijfelenden”, een van de geestelijke werken van barmhartigheid. Hier volgen enkele uittreksels  (6/6)

Iets wat me verbaast ook in de reacties die ik lees op de sociale media is dat voor nogal wat mensen geloof en twijfel onverenigbaar zijn. Ik moet dan altijd denken aan de eerste leerlingen. Als je de verhalen leest over het verschijnen van Jezus na zijn verrijzenis dan is twijfel bij zijn volgelingen eigenlijk een constante. En uitgerekend deze mensen zijn de fundamenten geworden van de Kerk tot op vandaag.

Twijfel is niet onverenigbaar met geloof. Gelukkig is ons geloof niet gebaseerd op een wetenschappelijk, verifieerbare waarheid. Dat maakt ons tot vrije mensen. We hebben de keuze om te geloven. Die keuze is in de goede zin van het woord een risico nemen en dit in vertrouwen. 

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Twijfel is inderdaad een mensen ding en een overgeleverd verhaal eveneens. Toch hebben verhalen iets te zeggen. Ik geloof in de liefde en wij mensen tonen het medemenselijke volgens het innerlijke licht. Het duister ontmoeten we eveneens daarom is hoop van belang om in vertrouwen en met vreugde verder tevgaan.
Anoniem zei…
Het licht van Christus mag schijnen en God over allen. Het Goede in de mens brengt vrucht voort het boze spreekt voor zich.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Bij twijfel is de kerk een steun. Hoeveel geven zelfs niet hun leven. Zij zijn o ertuivd en terecht.

Meest gelezen

Wat jezuïet Dries van den Akker sj te vertellen heeft in het aanschijn van de dood

Waarom Vlaamse bisschoppen verklaring publiceerden over kerkelijk vieren van homoseksuele liefdesrelaties

God zoeken zonder klooster. Het religieuze leven van de jezuïeten - Een serie van Jos Moons (1/6)

Hoe omgaan met een onuitstaanbare maar heilige zuster - op het feest van de heilige Theresia van Lisieux

Wat is het belangrijkst: Jezus of het Heilig Sacrament - Anthony de Mello sj

Naar de wortels van de lach (1/3) - Interview met Nikolaas Sintobin sj

Geloof jij in engelen? - De mening van Nikolaas Sintobin sj

Wat je van een bedrieger kan leren

Als Ignatius van Loyola een toekomstige heilige aanraadt om niet te veel te bidden