Is vergeven een teken van zwakheid? - De tijd als opstap naar eeuwigheid (5/9)

 


Het is een zegen als je kan vergeven. Vergeven is niet zozeer een cadeau voor wie vergeven wordt. Het is in de eerste plaats genezend en helend voor wie zelf kan vergeven. Dan kan je het verleden – in het bijzonder de pijnlijke gebeurtenissen die daar gebeurd zijn – eindelijk loslaten en de bladzijde omslaan. 

Vergeven is geen teken van zwakheid. Vergeven vooronderstelt immers dat je de pijnlijke episodes uit je leven in de ogen kijkt. Het is teken van een authentiek verlangen ten volle te leven in de werkelijkheid die de jouwe is. Net zoals vergeten,  kan je ook niet zomaar beslissen om te vergeven. Je kan er hooguit voor open staan.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Vergeven vraagt naar innerlijke kracht, het is niet een vergeten van en de volgende bladzijde kan zo weer gevuld worden door iets waardoor de zielen kras weer voelbaar is. Vergeven is de kracht die eeuwig bij je blijft. Het is een essentiële daad voor het verder gaan.
Anoniem zei…
Ik las net over het breken van het brood. Vanuit een diep gekwetst zijn dat een wond in je slaat is vergeven niet de eerste gedachte die in je opkomt. Het ego moet opengebroken worden om te kunnen vergeven en dan komt er weer ruimte in het hart. Liefde is het meest wonderlijke
dat in de mens huist. Dat geeft een dankbaar gevoel.
Truus zei…
Vergeven moet je altijd proberen,anders kun je zelf niet met je leven verder.En soms kan dit jaren duren,maar voor jezelf is dit ook beter.
Het alternatief uit Gen 4:
Als een ander je fundamentele vertrouwen onuitgesproken heeft geschonden, kun je hem ook in stilte wegzenden, met een merkteken voor de eeuwigheid.

Of ook de wijsheid van Mt 10:
Als zij jou vrede niet waard zijn, verlaat dan die stad of dat huis en schud het stof van je voeten.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)