N. Sintobin in gesprek met Jorieke over "Vertrouw op je gevoel"


Enkele dagen geleden wat ik te gast "Bij Jorieke", bij de Groot Nieuws Radio. We praatten er uitvoerig over mijn nieuwe boek "Vertrouw op je gevoel."

Klik hier om de podcast te beluisteren

Nikolaas Sintobin sj, Vertrouw op je gevoel. Keuzes leren maken met Ignatius van Loyola, Lannoo - KokBoekencentrum, Tielt - Utrecht, 160p, 19,90€

Hieronder enkele uittreksels

“God is voortdurend met ons bezig. Niet alleen zoveel jaren geleden bij de schepping, maar ook vandaag is God op elk van ons betroken. Als wij ons openen voor die aanwezigheid van God en stappen gaan zetten naar datgene waar God ons voor uitnodigt, gaan we diep in ons hart iets voelen van gedragenheid, rust en vreugde. Dit kan door je te oefenen en in verbondenheid te komen en blijven met die diepere laag van je ervaring waar God tot jou spreekt.”

 “Onder de bovenste laag van gevoelens is een andere ervaringswerkelijkheid, een ander niveau van gevoelens. Stel je hebt thuis een puber rondlopen. Die kunnen je het bloed onder de nagels vandaan halen. Dat blijft soms maar duren. Als ouder die daar bewust mee omgaat, en ook weerstand kan bieden aan de grillen van die puber, kan aan het eind van de dag zeggen: Ik voel me niet lekker, wat een baaldag. Maar diep in jezelf weet je en voel je dat je goed bezig bent. Het kan op dat moment niet leuk of fijn zijn, en je weet dat het nog wel even zal duren, maar diep van binnen merk je: Ik ben goed bezig.

“Sommige van die gevoelens komen echt van God maar andere komen eerder van de boze. Probleem kan zijn dat sommige van de aangevallen gevoelens van de boze komen. De verleiding bijvoorbeeld, waarmee de duivel ons probeert te bekoren, dat voelt heel aangenaam. Anders zou de aantrekkingskracht niet zo groot zijn. De onderscheiding is de kunst om de chaotische mix van gevoelens te kunnen onderscheiden, om te zien: Wat komt er nu eigenlijk van God en in welke richting wijzen ze?”


Reacties

guy zei…
Dank u voor deze mooie boek: goed ingeleid, zeer leesbaar en met een ruime "tour d'horizon". Is nog te vinden in de rekken van de Standaard van het Gouden Kruispunt (19.99 EUR) met een stevige en mooie kaft; alzo kan hij lang meegaan wat de bedoeling is.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen