De valkuil van het verleden - De tijd als opstap naar eeuwigheid (4/9)

 

De valkuil van het verleden is dat je erin kan blijven vasthangen en soms zelfs verdrinken. Het verleden kan een ketting worden die belet vooruit te gaan en de vleugels uit te slaan. Heimwee en weemoed naar vroegere tijden kunnen je beletten het mooie van vandaag op zijn waarde te schatten. Je kan je ook vastrijden in verdriet, jaloersheid, woede en haat. Steeds belet het ten volle te leven in het heden. 

Dit verklaart waarom het zo lastig kan zijn als je niet kan vergeten. Je kan niet zomaar beslissen te vergeten, ook al zou je dat soms wel willen. Wat wel kan is erover waken dat je je niet gaat wentelen in je verleden en het niet zozeer gaat koesteren dat het je opsluit in wat niet meer is.

 Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Ja, alles heeft een verleden, daarom is het verhaal van Christus zo mooi als je het begrijpt. Wij zijn zonder zonden en hebben een bewustzijn dat inzicht kan ontvangen dat in relatie staan met vergeving en vertrouwen. Niet vasthaken aan negatieve gedachten is een oefening die baart. Niet oordelen , het zijn keuzes die worden aangereikt. Het doemdenken en het aanjagen van angst moet losgelaten worden ook bij de kerk. Jezus - als pure liefde laat dat zien en het Christendom kent de menselijke wereldse valkuilen van de vervolging en hebben van macht. Van fouten leren is mogelijk en de de mens die de h.geest ontvangt doet zijn best. Als er geen koninkrijk God zou bestaan blijf ik wie ik ben, daar de liefde in de mens huist. Toch geeft het goddelijke koninkrijk van Christus extra licht. Een mens zonder zonde want deze zijn vergeven en God heeft ieder mens lief daar Deze zei zo is het goed.
Truus zei…
Het is heel moeilijk om te vergeten Owel de goede als de nare dingen.Soms gaat vergeten pas als de persoon is overleden , dan komt de rust terug.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)