7 tips van Ignatius over "hoe communiceren?"


Onderstaande tips schreef Ignatius aan drie gezellen die als expert naar het Concilie van Trente waren gestuurd. Het zijn aanwijzingen inzake "hoe communiceren?"

1/ Zoals je bij de omgang met veel mensen met het oog op heil en de geestelijke groei van de zielen met goddelijke gunst veel wint, zo gaat in die omgang hetzij door ons hetzij door hen veel verloren als we niet waakzaam zijn en met de gunst van de Heer begenadigd zijn.

En daar we, overeenkomstig onze roeping / beroep, niet om die betrokkenheid heen kunnen, zo zullen we bij de Heer des te meer rust vinden als we vooruitkijken (plannen) en goed geordend te werk gaan.

2/ Ik zou langzaam in het spreken zijn, bedachtzaam en minzaam, vooral bij de bekrachtiging bij die dingen die op het concilie onderhandeld worden of zouden kunnen besproken worden.

3/ Ik zou langzaam in het spreken zijn zodat het luisteren voor mij nuttig wordt, vooral rustig om opvattingen, gevoelens en wil van de anderen die aan het woord zijn, te vernemen en te leren kennen, om zo dan beter te kunnen antwoorden of te zwijgen.

4/ Wanneer over het één of ander gesproken wordt, dan geef je redenen aan beide kanten (partijen), zodat je niet toont door het eigen vooroordeel verhinderd te zijn ; ik zou me vooral inspannen om niemand met een ontevreden gevoel achter te laten.

5/ Ik zou niet om het even wie als autoriteit inroepen, vooral niet wanneer ze van groot gewicht zijn, behalve bijzonder weloverwogen dingen (argumenten) ; want ik moet met iedereen goed staan en mag voor niemand een bepaalde voorkeur hebben.

6/ Wanneer de dingen waarover men spreekt, zo gegrond zijn en je er niet meer kan of mag over zwijgen, dan is het goed zijn eigen mening met de grootste rust en deemoed geven en te besluiten met een “behoudens een beter oordeel”.

7/ Wanneer over verworven of geschonken inzichten gesproken en onderhandeld wordt, is het goed erover te spreken, maar niet in mijn vrije tijd of tijdens wat schaarse tijd of in de vluchtigheid, dus wanneer het mij goed uitkomt, maar wanneer het de ander past om hem/haar zo tot grotere eer te bewegen. 


Reacties

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat