Wat volwassenen kinderen kunnen leren over de tijd en omgekeerd - De tijd als opstap naar eeuwigheid (3/9)

De toekomst bestaat nauwelijks voor een kind. Het verleden lijkt zó vergeten. Dat maakt het voor een kind nog makkelijker het heden te volle te beleven voor wat het is. Volwassenen weten dat er goede redenen zijn om daar anders mee om te gaan. Toch ligt hier, ook voor volwassenen, een belangrijk leerpunt. De enige tijd die ten volle bestaat is de tegenwoordige tijd. Mensen kunnen alleen maar nu leven. Het verleden is voorbij. De toekomst is nog niet. 

Volwassenen kunnen dan weer beter inschatten hoe belangrijk het verleden is. Je kan namelijk veel leren uit het verleden. Het biedt waardevolle informatie om beter te leven in het heden.  In het bijzonder kan je er ontdekken wat jou precies toelaat meer te leven. Omgekeerd kan je uit het verleden lessen trekken omtrent wat je voortaan beter zou vermijden. Zowel de persoonlijke ervaring als de ruimere mensenervaring zijn hier belangrijk. Je bent niet verplicht het warm water telkens opnieuw uit te vinden. Goede herinneringen zijn ook waardevol omdat ze je kracht en vertrouwen kunnen geven. Ze helpen te blijven vertrouwen in het heden, in het bijzonder als het je niet voor de wind gaat.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Jozef A D M Helsen zei…
De tijd jammer genoeg ook een opstakel voor velen om verder te gaan.
Truus zei…
Kinderen zijn leuke mensjes , kun je veel van leren. Als je ouder word zijn de herinneringen waardevol ook daar kun je veel van leren . Dankbaar om te leven ook in deze nare tijd.
Unknown zei…
Voorzictig tastend naar de nieuwe morgen
omgeven nog met wat van gisteren was
en in wat is nog nauwelijks geborgen
zo leeft een mens.....

maria
Carla zei…
Heerlijk om zo samen te zijn, dat is echt fijn om te voelen met je kleinkind, het geeft een enorme verbondenheid van geluk.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen