Het verschil tussen ignatiaanse onderscheiding en (positieve) psychologie – interview met Nikolaas Sintobin sj over zijn nieuwe boek

Dr Ilse Cornu, eindredacteur van de zingevingswebsite MagaZijn interviewde mij over mijn nieuwe boek “Vertrouw op je gevoel”.

Hier vind je een uittreksel.

Ilse Cornu: In het proces van onderscheiding ga je op een verstandige manier aan de slag met je emoties. Dat doet de positieve psychologie ook. Wat is het verschil?

 Nikolaas Sintobin sj: Voor christenen is er geen enkel probleem om te geloven dat God ook werkzaam is doorheen de psychologie. Het geloof is geen geïsoleerde afdeling binnen het mens-zijn. Dat loopt allemaal door elkaar. Ook christenen maken gebruik van de psychologische wetenschappen en God werkt in belangrijke mate ook doorheen onze psyche. Het zou vreemd zijn als dat niet het geval was! Een groot verschil is wel dat gelovigen een bijkomende dimensie erkennen waarop de psychologie als wetenschap geen beroep kan doen: christenen geloven dat God mensen op een actieve manier uitnodigt. Christenen geloven bijvoorbeeld – en dat kan de psychologie moeilijk bewijzen – dat God toch blijvend aanwezig en werkzaam is in jou, zelfs als het moeilijk gaat en er allerlei donderwolken zijn. Als je geoefend bent in onderscheiding, kan die methodiek jou helpen om doorheen die donderwolken naar een dieper niveau door te dringen en daar iets van vreugde te ontdekken.

In een tweet uit 2017 schrijft paus Franciscus, zelf ook een jezuïet: ‘In het hart van de christen is er altijd vreugde. Altijd.’ Dat bedoelt hij niet met een vermanend vingertje: ‘Jij bent christen en je bent droevig, ben je niet beschaamd?’ Daarover gaat het niet. Wel spreekt die tweet over het vertrouwen dat het mogelijk is om zelfs in die duistere momenten dieper te graven. Een christen mag geloven dat er hem een zin wordt aangereikt, dat er een roeping en een uitnodiging is voor iedereen, permanent. De grote uitdaging is dan – en dat is de spiritualiteit van de onderscheiding – om steeds weer daarmee in contact te komen.

Klik hier voor het volledige interview

Klik hier om het boek te bestellen

Reacties

Carla zei…
Een helder artikel. Dank u .Wanneer ik in de boekenwinkel kom blader ik het door en wie weet koop ik het.
Truus zei…
Vind dit toch moeilijk, misschien sta ik niet helemaal open voor de onderscheiding.
HeroBeer zei…
de waarde van deze, uh *wetenschap*, wordt rijkelijk overschat ...!!

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj