"Een handboek voor de menselijke ziel" - Herman Van Rompuy recenseert "Vertrouw op je gevoel"

"Wat een handboek voor de menselijke ziel", mailde Herman Van Rompuy me na het lezen van mijn nieuwste boek. Hieronder lees je een recensie van zijn hand. Het boek is intussen aan zijn vierde druk toe.

Geen brainwashing

Ik ben, zoals velen reeds weten, een dankbare oud-leerling van de jezuïeten. In mijn collegetijd werd er echter nauwelijks gesproken over Ignatius van Loyola en zijn spiritualiteit. We werden dus helemaal niet gebrainwasht. Na lectuur van het boekje van Nikolaas Sintobin s.j. dit jaar uitgegeven bij Lannoo, vind ik dat er destijds meer had mogen over weten.

Zo oud als de mensheid

Het kernbegrip van de ignatiaanse spiritualiteit is ‘onderscheiding’. De huidige Paus die zelf jezuïet is, gebruikt het begrip vaak in zijn geschriften. Onderscheiden wil zeggen dat je in je meest intieme ervaring op zoek gaat naar de beste weg voor jou. Meer in het bijzonder gebeurt dit door aandacht te besteden aan wat zich afspeelt in de diepste lagen van je hart. Voor christenen is het de weg om te zoeken naar wat God van jou verwacht. Op zich is die oefening zo oud als de mensheid.

Niet gemakkelijk

Dat onderzoek naar de juiste beslissing, naar de keuze waar je je het best bij voelt is geen gemakkelijke opgave. Je hebt er je verstand, je wil en je hart voor nodig. Het begint met luisteren naar wat zich in jou afspeelt. Het vraagt oefening, aandacht en stilte. Regelmatig ‘terugblikken’ op je dag, niet zozeer naar de feiten maar naar de gevoelens, op zoek gaan naar wat je positieve gevoelens gaf en daarop verder bouwen. Wij zijn gemaakt om te leven in vreugde. Onderscheiden moet het contact met de inwendige vreugde herstellen of behouden.

Voorkeursaandacht aan de vreugde

Bij het luisteren naar wat zich in je hart afspeelt moeten wij een voorkeursaandacht geven aan het positieve, aan de vreugde. Wat zijn die positieve gevoelens: vertrouwen, rust, dankbaarheid, liefde, blijheid, verlangen, kracht, energie, opgewektheid, zekerheid, smaak, vrede, zachtheid, passie, vurigheid, gedrevenheid, gedragenheid, ruimte, verbondenheid, openheid, interesse, vervulling. Voor christenen zijn ze vaak teken van een groeiende verbondenheid met God en met de mensen natuurlijk.

 Wanneer ben je niet goed bezig?

We moeten weerstand bieden aan de aantrekkingskracht van het negatieve en blijven verlangen naar het goede. Het is bijzonder erg indien je er zelfs niet meer naar verlangt. Wanneer ben je niet goed ‘bezig’? Als je gedomineerd wordt door bitterheid, droefheid, hardheid, afkeer, koudheid, onrust, ergernis, ongemak, kwelling, frustratie, wantrouwen, angst, jaloersheid, cynisme, zelfbeklag, haat, ergernis, neerslachtigheid, ongedurigheid, leegte, apathie, verlorenheid, lauwheid, lusteloosheid, neerslachtigheid, luiheid.

Persoonlijke keuze

Nikolaas Sintobin s.j. illustreert die oefening aan de hand van tientallen voorbeelden uit het leven gegrepen. Hij beschrijft ook hoe je kan ‘onderscheiden’ als je euforisch of in crisis bent, als je boos, ongelukkig of angstig bent, als je niets voelt, twijfelt of verward bent. Feitelijk gaat het over de beste wijze om een goed leven te leiden en/of een goed christen te zijn. Die weg bewandelen doe je best niet alleen maar in allerhande soorten gemeenschappen. Het begint echter bij een persoonlijke keuze, een wil om te veranderen.

Toegankelijk voor velen

Het boekje is geschreven in een taal die toegankelijk is voor velen en die geen enkele bijbelse of kerkelijke voorkennis vereist.

Herman Van Rompuy


Reacties

H.Hart zei…
Vanwege vrienden in België belangstelling gekregen voor de hr van Rompuy.Wat een opsteker voor jou Nikolaas om van iemand met zo'n statuur bevestiging te krijgen voor je werk.
annie zei…
Ik heb de reactie van Herman Van Rompuy gelezen en het boekje gekocht.
Ik lees het graag.
Anoniem zei…
Ik ook allebei. Ben er zeer blij mee.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen