Eros


Bovenaan op de titelpagina van “De standaard” staat de laatste tijd een publiciteit voor erotische tekeningen. Tot voor enkele jaren stond op die plaats het logo: AVV, VVK (Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Christus).

Wel iets anders. En toch is er meer dan één link.

De gedrevenheid van Eros is misschien wel de sterkste aangeboren kracht in de mens. Ook in de gelovige mens. Maar Eros moet bevrijd worden van zichzelf. Hij moet aangevuld, opengetrokken en gehumaniseerd worden.

De mens die niet gedreven wordt door het verlangen dat Eros is dreigt te vervallen in lusteloosheid en passiviteit. Maar als, op welke wijze dan ook, de Agapè niet duurzaam wordt geënt op de Eros, dan dreigt Eros een snelweg te worden naar bitterheid, frustratie en hopeloosheid.

Nogal wat vormen van hedendaagse kunst illustreren dit.

Enkel Eros en Agapè samen maken de mens ten volle tot mens.

Reacties

Anoniem zei…
De kunstenaar maakte een bijzonder harmonieuze verbinding tussen eros en agapè. Er is rust. Heeft eros vandaag de frontpagina nodig opdat we ze eerst tenvolle te leren waarderen, want in het verleden werd ze al te vaak verdrongen naar de duistere kamers van het leven of is de blikvanger een symptoom van de tijdsgeest waarbij de ik-beleving centraal staat?
Een tip aan de redactie van De Standaard om "kunstenaars van de verbinding" te promoten. Een uitdaging voor hen, een geschenk voor de lezer.

Meest gelezen

Hoe paus Franciscus zwakke plekken blootlegt bij katholieken én protestanten

Een geslaagd leven en humor

Allereerste verklaring waarom je je niet lekker voelt - Help, het gaat niet goed met mij (6/11)

Hoe kan je weten of je houdt van God? - De ervaring van Pedro Arrupe sj