Abdijen Athosberg bedreigd door bosbranden


 Onlangs las ik de Franse krant “Le monde” volgende titel: “In Griekenland bedreigen de vlammen de abdijen van de Athosberg”. Meteen klikte ik dit aan en begon het artikel te lezen. Het ging, uiteraard, over bosbranden in Griekenland en legde uit dat de abdijen van de Athosberg … niet bedreigd werden door het vuur. Even aarzelde ik, en ging terug de titel lezen om te zien of ik me misschien vergist had. Neen, ik had wel degelijk juist gelezen.

De vlag dekte, met andere woorden, de lading niet. Het was wel een heel verleidelijke vlag en ik had me erdoor laten “vangen”. Zoals heel wat andere surfers blijkbaar. Het artikeltje stond namelijk op de lijst van de artikels van “Le Monde” die het meest waren rondgestuurd in de sociale media.

Inderdaad, dat is een van de onomkoombare wetmatigheden van het internet. Het aanbod is eindeloos geworden. Waarom zou de surfer, in godshemelsnaam, jouw artikel aanklikken, laat staan lezen? Je moet hem dus weten over de streep te krijgen. Meer in het bijzonder is het meer dan wenselijk dat het artikel in het netwerk van de sociale media (Facebook, Twitter …) terechtkomt. Dat is nl de beste garantie dat het ook effectief gelezen wordt. Hoeft het gezegd dat de titel van de bijdrage hier een cruciale rol bij speelt? Ook al betekent dit dat een loopje wordt genomen met de eigenlijke inhoud van de tekst …

Dura lex sed lex. Zo is het nu eenmaal. Verkies je hier niet aan mee te doen? Geen enkel probleem. De kans dat je gelezen wordt dreigt wel in mekaar te stuiken. 

Reacties

piet verdiere zei…
Helemaal niet akkoord! Als je liegt (erg on-christelijk!) om christelijke actualiteit onder de aandacht te brengen ondergraaf je je geloofwaardigheid. Opvallende titels tot daar aan toe, maar blijf in de waarheid aub.
Ben het met u eens. Liegen, ttz, met bedrieglijke bedoelingen de waarheid verdraaien, kan niet. Vraag is hoever je kan gaan in creativiteit, met respect voor de waarheid. Het is duidelijk dat het voorbeeld van de Athosberg over de streep gaat.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)