Abdijen Athosberg bedreigd door bosbranden


 Onlangs las ik de Franse krant “Le monde” volgende titel: “In Griekenland bedreigen de vlammen de abdijen van de Athosberg”. Meteen klikte ik dit aan en begon het artikel te lezen. Het ging, uiteraard, over bosbranden in Griekenland en legde uit dat de abdijen van de Athosberg … niet bedreigd werden door het vuur. Even aarzelde ik, en ging terug de titel lezen om te zien of ik me misschien vergist had. Neen, ik had wel degelijk juist gelezen.

De vlag dekte, met andere woorden, de lading niet. Het was wel een heel verleidelijke vlag en ik had me erdoor laten “vangen”. Zoals heel wat andere surfers blijkbaar. Het artikeltje stond namelijk op de lijst van de artikels van “Le Monde” die het meest waren rondgestuurd in de sociale media.

Inderdaad, dat is een van de onomkoombare wetmatigheden van het internet. Het aanbod is eindeloos geworden. Waarom zou de surfer, in godshemelsnaam, jouw artikel aanklikken, laat staan lezen? Je moet hem dus weten over de streep te krijgen. Meer in het bijzonder is het meer dan wenselijk dat het artikel in het netwerk van de sociale media (Facebook, Twitter …) terechtkomt. Dat is nl de beste garantie dat het ook effectief gelezen wordt. Hoeft het gezegd dat de titel van de bijdrage hier een cruciale rol bij speelt? Ook al betekent dit dat een loopje wordt genomen met de eigenlijke inhoud van de tekst …

Dura lex sed lex. Zo is het nu eenmaal. Verkies je hier niet aan mee te doen? Geen enkel probleem. De kans dat je gelezen wordt dreigt wel in mekaar te stuiken. 

Reacties

piet verdiere zei…
Helemaal niet akkoord! Als je liegt (erg on-christelijk!) om christelijke actualiteit onder de aandacht te brengen ondergraaf je je geloofwaardigheid. Opvallende titels tot daar aan toe, maar blijf in de waarheid aub.
Ben het met u eens. Liegen, ttz, met bedrieglijke bedoelingen de waarheid verdraaien, kan niet. Vraag is hoever je kan gaan in creativiteit, met respect voor de waarheid. Het is duidelijk dat het voorbeeld van de Athosberg over de streep gaat.

Meest gelezen

Advent, een vreemde en wellicht confronterende uitnodiging - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj (1/4)

Hoe een stamelende en schijnbaar verwarde oude jezuïet mij de diepere betekenis van de Advent deed ontdekken - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de vierde zondag van de advent

Wat is nu eigenlijk precies de christelijke hoop? - Vertaling van de homilie van paus Franciscus in de nachtmis 2024

Durf jij de Advent aan in jouw leven? - Aangrijpend en bevragend advents-videootje

Het echte schandaal van het christendom - Bernard Sesboüé sj

Wees blij (gaudete): waarom vreugde centraal staat in het leven van de christen (video met Nikolaas Sintobin sj)

"Een kanonskogel leidt tot bekering" - Eerste podcast met Nikolaas Sintobin sj over zijn nieuwe boek: een verhaal, een tip en een oefening

Waarom advent zo confronterend en uitdagend is - Een overweging van Nikolaas Sintobin sj (2/4)

Kan je skiën naar het eeuwig leven? - Intrigerend tekenfilmpje