De eenzaamheid van een gouden ciborie - Citaat van Theresia van LisieuxIngetreden in de Karmel als 15-jarige en gestorven op 24-jarige leeftijd, is Thérèse van Lisieux een van de grote heiligen van onze Kerk. Haar autobiografie (Geschiedenis van een ziel) is een parel. 

Graag bied ik u enkele uittreksels aan.

Nalv haar verlangen om regelmatig de communie te mogen ontvangen (iets wat toen niet gebruikelijk was) schrijft Theresia het volgende:

"God daalt niet iedere dag uit de hemel af om in een gouden ciborie te verblijven; Hij zoekt een andere hemel die Hem oneindig veel dierbaarder is dan de eerste, namelijk de hemel van onze ziel, die naar zijn beeld gemaakt is, de levende tempel van de aanbiddelijke Drie-eenheid."

Reacties

Het is prachtig opgemerkt door Theresia. Zelf heb ik altijd moeite gehad met de rituele aanbidding van Jezus presentie in de Eucharistie door middel van de uitstalling van de hostie in de monstrans. Op een Amerikaanse katholiek site las ik zelfs dat dit de belangrijkste devotie van de kerk zou zijn. Ik gun ieder zijn eigen devotie, maar zo heeft Jezus het niet voorgedaan... Het was niet "Kijk naar mijn gedachtenis", maar "Doe dit tot mijn gedachtenis".

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

"Doe het tegenovergestelde van wat je spontaan zou doen": zeven ignatiaanse tips voor een beter leven in tijden van corona