Paus Franciscus getuigt over zijn persoonlijke ervaring van twijfel


Paus Franciscus getuigt over zijn persoonlijke ervaring van twijfel

"Wie van ons, van ons allen, heeft zich niet ooit onveilig of verloren gevoeld, of twijfel ervaren op het pad van het geloof? We hebben dit allemaal meegemaakt. Ik ook. Dit maakt deel uit van het pad van het geloof, van ons levenspad. We hoeven hier dan ook niet verwonderd om te zijn. We zijn nu eenmaal menselijke wezens, gekenmerkt door kwetsbaarheid en beperkingen.

We zijn allen kwetsbaar , we hebben allemaal beperkingen. Je hoeft dus niet bang te zijn. We worden er met zijn allen mee geconfronteerd. Ook in die moeilijke ogenblikken is het belangrijk om te vertrouwen op de hulp van God, doorheen vertrouwvol gebed en, tegelijkertijd, is het belangrijk de moed op te brengen en de nederigheid om onszelf toe te vertrouwen aan anderen en om hulp te vragen. Om te vragen om een hand."


Reacties

Carla zei…
We weten dit. Dat is juist het probleem. De mens moet het doen en we kunnen om kracht vragen om rechtschapen personen te worden.
Dat we elkaar het leven gunnen, aandacht hebben voor gezonde voeding, huisvesting, werk, zingeving en behoud van natuur. Het ongezonde voor de mens belast ons mensen. Het kan anders en dat vraagt naar economisch inzicht en naar een handelen van de mens. Dat de mens innerlijke kracht ontvangt ten goede van het welzijn en weerstand opbouwt tegen verleidingen die ten nadele werken voor mens en natuur. Er is geen universele God , juist daarom zijn de menselijke interacties van groot belang tussen oost en west om het zo maar uit te drukken.
Ilse Dupont zei…
Een hart onder de riem van paus Franciscus zelf nadat in het voorbije jaar de twijfel bij mij wel even heel erg toesloeg. Op zo’n momenten ervaar ik paus Franciscus als een leider maar vooral als een pelgrim mee onderweg, een broeder.
Nancy Dumon zei…
Doubt is the daily excercise between good and bad. The best exercise ever given given by God to talk to each other about our differences, to grow in love with the other and to grow in trust in goodness of all Gods children.
When something is given by God we may have faith that it is the greatest gift of his love to us. If God didn t want us to doubt about His love for us, He wouldn t have given this feeling to neither one of his children.

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

"Doe het tegenovergestelde van wat je spontaan zou doen": zeven ignatiaanse tips voor een beter leven in tijden van corona