De pijnlijke verliefdheid van Moeder Theresa


Enkele jaren geleden verscheen er een boek over Moeder Theresa. Deze verzameling van haar geschriften beschrijft hoe zij zich vervreemd voelde van God tijdens al haar jaren van dienstwerk. Veel mensen waren erdoor geschokt. Hoe kon iemand, zo diep religieus en zo gehoorzaam aan God, zulke dingen zeggen?

De enige manier om hierop te antwoorden, is je afvragen of je ooit wanhopig verliefd bent geweest op iemand. Je hele wereld draait dan om die persoon. En je wilt dat je geliefde op een of andere manier hierop antwoordt. Maar die persoon reageert nooit. Nu kan het zijn dat deze persoon evenveel op jou verliefd is als jij verliefd bent. Maar omdat hij of zij nooit reageert op de wijze die jij verwacht, voel jij je verlaten, eenzaam en waardeloos. Eenzaamheid slaat zijn donkere vleugels om je heen. En het voelt alsof je gaat sterven. Dit kan gebeuren tussen geliefden, echtparen, mannen en vrouwen, ouders en kinderen.

Dit kan gebeuren tussen jou en God.

Veel mensen zeggen dat je geen hoge verwachtingen zou moeten koesteren in je geestelijk leven. Ik geloof dit niet. Mozes had wel hoge verwachtingen - net zoals Jonas, Paulus en Jezus. We mogen verlangen dat God ons een antwoord geeft. Maar we dienen wel te aanvaarden dat Hij antwoordt op zijn eigen wijze.

Hij zal jou een antwoord geven. Maar kijk uit met wat je Hem vraagt. Want eenmaal Hij begint, kan je Hem niet meer tot zwijgen brengen.

Gary Jansen

Reacties

Lode zei…
Dankbare, zalige gevoelens...
Jezus heeft het voorgeleefd...
"Mijn God, waarom voel ik mij alleen, waarom hebt Gij Mij verlaten?"
Anoniem zei…
god antwoordt op zijn eigen wijze, dat is het en dat is soms lastig te zien.

Meest gelezen

Wat is de kern van katholiek zijn - het heldere antwoord van paus Franciscus

Maakt de dood liefde kapot?

Vier redenen waarom ik houd van de Advent - Een overweging van Nikolaas Sintobin sj

Wil je wel echt genezen worden? Wijsheid van Anthony de Mello sj

Moet je schrik hebben voor de dood?

Het Woord wil mens worden, en dat is een hele weg - Bereid je voor op Kerst met palliatief arts Marc Desmet sj