Het onzegbare doen en zeggen - nadenken over geloof en communicatie

Op 17 mei ll ging ik in gesprek met de Luc Van Maercke over geloof en communicatie met David Godecharle als moderator. Aanleiding was het boek van bisschop Johan Bonny "Overeind komen met Petrus". 

Hieronder kan je het gesprek volgen.Reacties

Carla zei…
Dank u, voor de samenvatting van de essentie van het persoonlijke en collectieve bewustzijn.
Zoals de internet pastor Nicolaas te werk gaat is zeer te waarderen. Zonder kerk de evangelische boodschap delen en belangstellenden kennis laten maken met het bijbelverhaal vraagt naar een creatieve geest. Er valt nog winst te behalen om buiten de kerk om dit verder vorm te geven. Geen gebouwen te onderhouden, wel meedenken met de goede doelen voor het collectieve belang en hoe ga je met elkaar om. Een goed theologisch trainer en geen zieltjes winnen voor het eigen belang.
Geen onderscheid in kerk richting maar zuivere taal voor het bevorderen van het individuele welzijn en ten dienste van het collectieve belang. Wees vrij van geest en heb lief de Grote Onbekende Dimensie van het ijkpunt kennen we niet en het kreeg de naam God wat bij velen niet gedijt omdat deze waarheid uit een tijd komt waar de mens op zoek was en God kwam nader en toch ook weer niet. Het blijft me bezig houden en dat is prima gezien de tijd waar nog steeds de mens wil dat deze het goed heeft en dat gaat door innerlijke vrede te vinden en door een leren omgaan met. De politiek denkt mee en economische belangen zijn dienend voor het leven. Zorg en welzijn, huisvesting, gezond leven, minder oordelen, wel benoemen. Het leven gaat met de tijd mee en de ellende blijft aanwezig en wij mensen kunnen elkaar tot steun zijn ook zonder kerkgemeenschap, maar gewoon omdat je mens bent en een beroep kiest of omdat je een buur hebt die steun kan gebruiken of omdat je plek hebt voor een vluchteling. Het klopt de evangelisten trokken er op uit omdat ze kennis wilden delen en deze kennis leeft nog steeds omdat het mensenkennis is. Hoe het werkt dat weten we niet en daar hoeven dan ook geen kerkgebouwen voor te zijn wel rechtschapen mensen die iets zinnigs te vertellen hebben zoals een ander iets over de natuur kan vertellen of een kunsthistoricus een verhaal houdt. Zo, dit was het voor vandaag.


Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe je kan weten hoezeer je van God houdt - heilige Edith Stein

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Kan je leren vergeven?