De bonus van intiem gebed


Wie zich in intiem gebed aan God toevertrouwt, wacht een buitengewone bonus. Al biddend breng je alledaagse zorgen voor God, en vertel je Hem hoe je je echt voelt – en dat kan ook wel eens over woede en frustratie omtrent Hemzelf gaan -, en langzaamaan zal Hij zich meer en meer voor jou openstellen – of veeleer zal Hij steeds sterker jouw innerlijkheid openen, zodat je Hem in alles om je heen kunt opmerken en zijn aanwezigheid op  elk ogenblik kan herkennen.

Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat er op aarde niets bestaat dat niet een stukje van de realiteit van zijn Maker openbaart. Dat God ook op geen enkel ogenblik van mijn leven daar niet aanwezig is. Soms is dit overduidelijk, zoals bij een mooie zonsondergang. Soms blijft het verborgen. Gerard Manley Hopkins, een jezuïet-dichter, noemt dit  ‘the inscape’, het wezenlijke kenmerk van de dingen. Het is de mysterieuze innerlijke realiteit in het centrum waar God zelf verblijf houdt. Ook wij mensen kennen onze ‘inscape’, ons wezenlijk kenmerk. Een intieme relatie met iemand onderhouden betekent nauw verbonden zijn met zijn of haar ‘inscape’ en toelaten dat hij of zij met jouw ‘inscape’ in contact kan komen.

Margaret Silf

Reacties

Anoniem zei…
Dank u Nicolaas voor zoveel spirituele wijsheid waar we ons mogen aan laven. Zoals een hert dat verlangt naar water!

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Kan je leren vergeven?

Waarom creëren altijd iets nieuws heeft - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (2/8)

Waarom je niet zomaar kan beslissen creatief te zijn - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (3/8)

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj