Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

 Voor LFK schreef ik een essay over “creëren”. Hier vind je enkele uittreksels (1/8)

 

Het ene jubel-appje na het andere kreeg ik. Mariet was in alle staten. Eindelijk had zij de oplossing gevonden. Mariet is een ingenieur die op latere leeftijd het beeldhouwen ontdekte. Al jaren werkt zij aan een ecologisch verantwoord verpakkingssysteem op basis van popcorn. Bij het krieken van de dag stond ze in haar atelier een gipsen afgietsel te maken van een nieuw beeld. Ineens zag ze hoe gips de langgezochte oplossing bood om de iets te soepele popcornverpakking de nodige stevigheid te geven. Haar vreugde kon niet op.

 

Mariet heet creatief te zijn. Creëren zit haar in het bloed. Wat is dat eigenlijk, creativiteit? Gaat dit over een uitzonderlijk talent, voorbehouden aan enkelingen? Heeft het te maken met opvoeding? Is het een aanleg waarmee je geboren wordt? Is creativiteit voorbehouden aan geleerde en verstandige mensen?

 

Creëren is vooral typisch menselijk. Creativiteit wordt positief gewaardeerd. Het is een kwaliteit en een deugd, geen probleem. Als je van iemand zegt dat hij creatief is, dan is dat een compliment. Zou het kunnen dat creativiteit wezenlijk is voor het menszijn? Voortplanten wordt ook wel procreëren genoemd. Menselijk leven stopt als er geen procreatie is. Zo is de geboorte van een kind voor ouders bron van de grootst denkbare vreugde. Het is bijzonder hoe mensen niet uitgesproken raken over een pasgeboren baby. Eindeloos kunnen ze ernaar kijken. Het vertedert. Het maakt blij.

Reacties

Anoniem zei…
Aanleg - verder ontwikkelen - stimuleren - loslaten en laten gebeuren - het meest eenvoudige als potentieel kunstwerk laten zijn. Meer zien in dat wat is.

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe je kan weten hoezeer je van God houdt - heilige Edith Stein

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Kan je leren vergeven?