Waarom creëren altijd iets nieuws heeft - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (2/8)

 

Voor LFK schreef ik een essay over “creëren”. Hier vind je enkele uittreksels (2/8) 

Creëren kan eenvoudig of lichtvoetig, net zo goed als subtiel of verfijnd. Het heeft zijn plaats in de meest uiteenlopende domeinen van het menselijk handelen. Je kunt creatief zijn in de keuken, wiskunde, componeren, musiceren, schrijven, knutselen, menselijke relaties, sport, het bedrijven van wetenschap of ambacht, handeldrijven, fotograferen.

 

Ontdekken betekent dat je iets op het spoor komt wat voorheen onbekend was maar al wel bestond. In dit opzicht verschilt het van creëren. Als je een brood bakt, een verslag maakt van een vergadering of een omgevallen boom verzaagt tot brandhout, dan produceer je iets dat er tot dan toe nog niet was, maar ben je niet per se creatief. Creëren heeft te maken met het bedenken of maken van iets nieuws, in de zin van origineel en uniek. Denk maar aan die baby.

 

Die nieuwheid kan zich op meerdere manieren uiten. Je kunt creëren ex nihilo – uit het niets. Wanneer je een melodie creëert, maak je iets uit niets. Dat stuk muziek bestaat voortaan, terwijl het voorheen niet bestond. Je kunt ook creatief omgaan met bestaande elementen. Dat overkwam Mariet. Zij bedacht een nieuwe combinatie van reeds aanwezige materialen. Creatief zijn kan ook door een nieuw perspectief te ontwikkelen op iets dat er al is. Een nieuwe kijk kan dé oplossing zijn voor een bestaand probleem.

Reacties

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe je kan weten hoezeer je van God houdt - heilige Edith Stein

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Kan je leren vergeven?