Is creatief zijn een kwestie van keuze? - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (4/8)


Voor LFK schreef ik een essay over “creëren”. Hier vind je enkele uittreksels (4/8)

Je beslist niet zomaar creatief te zijn. Toch kun je de creativiteit een flinke hand toesteken. Bepaalde omstandigheden, ervaringen of houdingen kunnen helpen het creatieve bedje te spreiden. Soms kan dat ongewild of zelf ongewenst zijn. Wat kan creativiteit bevorderen? 

Vincent van Gogh heeft zijn vak geleerd door grote meesters te kopiëren en zich moeizaam de klassieke schildertechnieken eigen te maken. Zijn vernieuwende, persoonlijke stijl is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Grote ballerina’s werken jarenlang om de basisbewegingen van het ballet onder de knie te krijgen. Pas na eindeloze, keiharde - dikwijls ondankbare - arbeid wordt het voor sommige dansers mogelijk iets origineels te ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor chefkoks, wetenschappers en schrijvers. 


Creativiteit komt onverwacht en is onvoorspelbaar. Tegelijk is ze vaak gegrondvest op een eeuwenlange traditie en kennis van voorgaande generaties. Nieuw en oud kunnen hand in hand gaan.

Reacties

Cecilia zei…
Ik ervaar dat creativiteit veel te maken heeft met ingaan op het tijd laten en dan ingaan op het NU. Er werdt me iets gevraagt om te tekenen voor een bepaalde gelegenheid. Ik liet het groeien en plots groeide er iets creatiefs. Het groeidein mijn hoofd en het werd één van mijn mooitste pentekening.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen