Paus: "homoseksueel zijn maakt deel uit van de menselijke conditie"


In een interview met Associated Press dd 25 januari 2023 werden aan paus vragen gesteld over homoseksualiteit. Ziehier enkele uitspraken van Franciscus die de nieuwsdienst van het Vaticaan publiceerde op zijn website. Ik heb ze voor u vertaald uit het Spaans en het Engels.

Homoseksueel zijn, zei paus Franciscus, "is geen misdrijf" maar maakt deel uit van de "menselijke conditie". Over de rechten van mensen die zich identificeren als LGBT zei de paus: "We zijn allemaal kinderen van God, en God wil ons zoals we zijn en met de kracht waarmee ieder van ons vecht voor onze waardigheid."

Vervolgens stelde de paus zich, zoals hij vaak doet in zijn preken of interviews, een dialoog voor tussen twee mensen. Iemand zou kunnen zeggen dat homoseksualiteit "een zonde is". In antwoord daarop verduidelijkt de paus: "Eerst maken we onderscheid tussen zonde en misdaad," en voegt eraan toe: "Het is ook een zonde om geen naastenliefde voor elkaar te hebben."

 

Dit was voor de paus een gelegenheid om in te gaan op een kritiek op wetten die homoseksualiteit strafbaar stellen. Hij omschreef die als "onrechtvaardig". "Ik denk dat er meer dan 50 landen zijn die een wettelijke veroordeling hebben en daarvan hebben er ongeveer 10, iets meer of minder, de doodstraf [voor homoseksualiteit]. Ze benoemen het niet direct, maar ze zeggen "zij die een tegennatuurlijke houding hebben".

 

Ook riep hij bisschoppen die personen met homoseksuele geaardheid en de "LGBT"-gemeenschap discrimineren, op tot een andere aanpak. Op dit gebied herinnert de paus aan de Katechismus van de Katholieke Kerk, waarin wordt bevestigd "dat mensen met homoseksuele neigingen moeten worden verwelkomd, niet gemarginaliseerd...".

Reacties

Anoniem zei…
Deze paus is een goede en moedige herder.
Zij die de ander beschadigen leven misschien in grotere nood wegens de vasthoudendheid van het eigen gelijk.
Marie Claire zei…
Moedig is deze paus alleszins ’n ware Herder voor Gods volk, bidden wij voor hem....
Anoniem zei…
de “menselijke conditie" is meer dan zijn seksuele geaardheid! Namelijk zijn karakter met zijn goede en slechte kanten.
Dus zijn zondigheid die een voortdurende bekering vraagt.
Gaat heen en zondigt niet meer (Joh. 8,1-11)
Anoniem zei…
Is het weigeren van deelname aan de communie door de homoseksuele medemens nu eindelijk verboden bij deze paus?
Anoniem zei…
Kan de liefdesrelatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht nu bezegeld worden in de r.k. kerk? Anders zijn het holle woorden van de paus en wordt er nog steeds gediscrimineerd.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)