Hoe het komt dat moed onmogelijke dingen mogelijk maakt (7/8)Voor het tijdschrift “Liefke” schreef ik een overweging over “Moed om te leven”. Hier vind je uittreksels (7/8)

Levensmoed maakt het mogelijk om aandacht te ontwikkelen voor wat wel mogelijk is: voor het mooie, voor het goede, voor de vriendschap en de liefde, zoals en waar ze zich aandienen. Die moed geeft levensvreugde. Vaak bescheiden en niet om over naar huis te schrijven. Maar wel steeds weer, want verankerd in de werkelijkheid van het leven zoals het is. Die moed kan vleugels geven die het mogelijk maken om hindernissen te nemen en verder en hoger te vliegen dan objectief mogelijk lijkt. Tot je eigen verwondering, en niettegenstaande een soms ondraaglijke ballast die je moet meeslepen. Denk aan Bakhita.

Zoals haar kan je dan geleidelijk aan het leven meer als een geschenk gaan ervaren, als een kans, als een voortdurende uitnodiging die je zomaar in de schoot wordt geworpen. Als een geurende roos, ook al zijn en blijven er doornen aan, en heeft die roos mogelijks een kleur die je anders had gewild.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Meest gelezen

"Ze zijn op zoek naar nieuwe paus om hervorming Franciscus terug te draaien"

Paus: "homoseksueel zijn maakt deel uit van de menselijke conditie"

Over drie mysterieuze heren

Het cadeautje van meneer de Vries - Ontroerende tekenfilm over hoe oud worden

Waarom ik deze biografie van Etty Hillesum een boeiende afknapper vind

Antwoord Rahner op vraag of hij zich lekker voelt in Kerk