Was Bakhita een uitzonderlijk mens? - Moed om te leven (2/8)Voor het tijdschrift “Liefke” schreef ik een overweging over “Moed om te leven”. Hier vind je uittreksels (2/8)
  
Toen ik het levensverhaal van Bakhita las (Bakhita, Véronique Olmi, 2018) – gebaseerd op haar autobiografie van 1931 - viel ik van de ene verbazing in de andere. Hoe kan dit? Dat mensen een ander mens zoiets aandoen? Maar, meer nog, hoe kan het dat je als mens daar zo uitkomt? Een studente vroeg Bakhita ooit wat ze zou doen mocht ze haar kidnappers en beulen opnieuw ontmoeten. Ze antwoordde dat ze op haar knieën zou vallen en hen de handen zou kussen. Immers, zonder die kinderroof zou ze nooit in Italië terechtgekomen zijn en het leven geleid hebben dat haar te beurt was gevallen.

Ten slotte nog dit: Bakhita is de naam die aan het jonge kind gegeven werd door haar slavenhandelaar. Het betekent, in het Arabisch: geluksmeisje. Bakhita hield van haar naam.

Was Bakhita een uitzonderlijk mens? Ongetwijfeld. Nochtans leek ze geen bijzondere talenten te hebben. Ze leefde, alvast aan de buitenkant, het leven van een Italiaanse volksvrouw. Ze deed wat andere gewone mensen doen. Niets leek haar voor te bestemmen om uiteindelijk een wereldwijde beroemdheid te worden, inspiratiebron voor talloze mensen. Mij heeft ze veel geleerd over wat het kan betekenen voor een mens om moedig te zijn.

Wat is dat, moed?


Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)