Moed, wat is dat eigenlijk - Moed om te leven (3/8)


Voor het tijdschrift “Liefke” schreef ik een overweging over “Moed om te leven”. Hier vind je uittreksels (3/8)

Moed is iets anders dan roekeloosheid. Die maakt blind voor gevaren en kan je verleiden tot om het even wat, domme dingen incluis. Roekeloosheid helpt je niet vooruit. Moed is ook iets anders dan durf of lef. Daar kan je tot op zekere hoogte voor kiezen. Zo niet voor moed. Moed is ook weer niet een aangeboren karaktereigenschap, iets dat je al of niet hebt, eens en voorgoed. Moed krijg je, ontvang je.

Onze eigen taal leert ons heel wat over wat moed is. Je kan iemand moed inspreken of goede moed toewensen. Een ervaring kan je bemoedigen of moed geven. Je kan ook ergens moed uit putten. Soms tot je eigen verwondering. Moed is niet eens en voor altijd. Je springt er best omzichtig mee om. Je kan immers de moed verliezen. De moed kan je in de schoenen zakken. Je kan moedeloos of ontmoedigd worden. Hoe sterk ook, moed heeft iets kwetsbaars.

Nikolaas Sintobin sj


Reacties

Anoniem zei…
Ik vind het mooi om te erkennen dat moed kwetsbaar is. Zo ervaar ik dat ook. Moed is een soort energie die je in beweging zet/houdt. Soms is die energie vanzelfsprekend soms niet. Moed is een kwetsbare, gevoelige energie.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)