300.000


Vandaag, 9 september, herdenkt de Kerk de heilige Pedro Claver sj. Indrukwekkende man. Geboren in 1580 in het Spaanse binnenland en gestorven, 74 jaar later in Cartagena, aan de Colombiaanse Stille Oceaan.

Als jezuïet vertrok hij op 20-jarige leeftijd naar de Nieuwe Wereld. Hij stelde zich er volledig ten dienst van de zwarte negerslaven die daar in grote getale werden « aangevoerd » ; soms tot 1000 per maand, in de meest afgrijselijke omstandigheden.

Het systeem kon hij niet veranderen. Maar die vaststelling was voor hem geen excuus om bij de pakken te blijven zitten.

Bij aankomst, daalde Pedro in de schepen af om vers water en fruit te geven aan de uitgehongerde en uitgedorste slaven. Hij zorgde voor tolken, probeerde aan de overlevenden van de reis iets van menselijkheid aan te bieden. Hij dacht ook aan de ziel van deze mensen die door de Europeanen als dieren werden beschouwd en behandeld.

40 jaar lang zou hij zich tot slaaf van de zwarten maken. Geschat wordt dat om en bij de 300.000 negerslaven door Claver werden opgevangen. Velen heeft hij gedoopt.

Hij werd gehaat door de deftige dames van Carthagena die weigerden de kerken binnen te gaan waar die « vuile negers" waren binnengeweest. Ook van zijn ordebroeders heeft hij veel te lijden gehad.

Claver was zijn tijd veel vooruit. Maar mogelijks kunnen ook wij nog iets van hem leren. Daarom toch heeft de Kerk hem heilig verklaard.

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen